BiH: Optužnica zbog ubistva 90 Srba

 

Tužilaštvo BiH podiglo je protiv tri osobe optužnicu zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u opštini Trnovo, gde je ubijeno 90 Srba.

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine optužilo je Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoza za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na širem području opštine Trnovo kod Sarajeva, gde je ubijeno više od 90 osoba srpske nacionalnosti.

Nekadašnjim pripadnicima MUP-a Republike BiH, TO RBiH, Armije RBiH i Hrvatskih oružanih snaga, optužnicom se stavlja na teret učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem višestrukog ubistva civila srpske nacionalnosti, protivpravnog hapšenja i zatvaranja u objektima na području Trnova, paljenja imovine, ubistva i nečovečnog postupanja prema zarobljenim pripadnicima VRS.

Među žrtvama je bilo najviše starih lica (neki i preko 80 godina), veći broj žena, kao i dete rođeno 1990. godine.

Radi se o jednoj od najobimnijih optužnica Tužilaštva BiH u okviru koje je, uz pomoć kolega iz Srbije, predloženo saslušanje oko 140 svedoka i priloženo više od 300 dokaznih materijala, saopštilo je danas srpsko Tužilaštvo za ratne zločine.

Nakon dugotrajne i temeljne istrage u ovom predmetu, prikupljeni su dokazi o pojedinačnim izvršenjima ratnih zločina na području više sela u regionu Trnova protiv više desetina identifikovanih počinilaca. Predmeti će biti predloženi za procesuiranje u nadležnim entitetskim pravosudnim institucijama.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s