U NOVOM PAZARU SVAKI DRUGI NEZAPOSLEN: Da dobiješ posao ne pomažu ni dve fakultetske diplome

Svaki drugi radno sposoban građanin Novog Pazara je bez posla, zbog čega je ovaj grad pri samom vrhu po stopi nezaposlenosti u Srbiji.

Ona trenutno iznosi oko 53 odsto, a prema zvaničnim podacima filijale Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) u Novom Pazaru na birou se nalazi preko 19.500 nezaposlenih. Među njima je i 900 fakultetski obrazovanih osoba koje na posao čekaju i po nekoliko godina.

– Ekonomski fakultet završio sam pre tri godine, a osim jedne obuke iz računovodstva nisam imao niti jedan poziv iz NSZ za posao. U međuvremenu sam radio kao prodavac, ali nisam bio prijavljen pa sa svojih 29 godina nemam ni dan radnog staža – priča Stefan Cvetković.

Obećanja
U lokalnoj samoupravi ističu da su otvaranje radnih mesta i smanjenje nezaposlenosti „prioritet nad prioritetima“. – Imamo obećanja da će turska kompanija „Džinsi“ do kraja godine otvoriti pogon u gradu i zaposliti oko 300 radnika – kaže Faruk Suljević, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara.

Njegovom sugrađaninu Kadiru Mujoviću (30) nisu pomogle ni dve fakultetske diplome, a Stefanu Sloviću (22) ni prosek ocena iznad devet.

– Pre šest godina zavšio sam kriminalistiku, a 2010. sam diplomirao i na Pravnom fakultetu. Prijavljivao sam se na bezbroj konkursa, ali bez rezultata. Zaista ne znam čemu da se nadam – kaže Kadir.

U Stefanovoj diplomi Ekonomskog fakulteta stoji prosečna ocena 9,2, ali prema njegovim rečima, taj podatak zasad nije interesovao potencijalne poslodavce.

– Trenutno radim kao konobar, pratim sve oglase za posao, šaljem biografiju, ali mislim da retko ko i pogleda moj CV i prosek ocena. Stanje je zaista teško, no nastavljam dalje, možda neko prepozna moj trud na fakultetu i dobar uspeh – kaže Stefan Slović.
Diplomiranom informatičaru Ramizu Trtovcu (24) bilo je dovoljno „tek“ godinu dana na birou da shvati da u Novom Pazaru nema perspektive za njega.

– Sama činjenica da je ovo najmlađi grad u Evropi s najvećim procentom nezaposlenosti ne uliva nikakvu sigurnost i perspektivu za našu budućnost. Sve je veći broj mladih koji traže priliku u nekim drugim zemljama ili većim gradovima. Mislim da ću i ja uskoro krenuti njihovim stopama – kaže Trtovac.

Sličnog razmišljanja je i geodetski tehničar Božidar Mihailović (22), koji posao čeka od 2011. godine.

– Roditelji su me ubedili da upišem geodeziju, jer je to, kako su govorili, deficitarno zanimanje, a i plate su dobre. No, i pored toga što nas na birou ima tek nekolicina, nikad nisam dobio ponudu za posao. Zbog toga sam radio sve i svašta, a ukoliko mi se ukaže šansa, prvom prilikom ću otići iz Novog Pazara i Srbije – iskren je Mihailović.

Stefan Cvetković

Otišao bih sutra iz Novog Pazara jer nemam posao a izgubio sam nadu da ću ga i dobiti. Problem je samo što nemam novca.

Kadir Mujović

Iako sam završio Pravni fakultet, za bilo koje zaposlenje u Novom Pazaru je potrebna jaka veza, a ja je nemam.

Stefan Slović

Radim kao konobar. Niko od poslodavaca gde sam konkurisao nije se obazirao na moj prosek koji je bio 9,2.
Božidar Mihailović

Upisao sam školu koju ne volim jer je to zanimanje deficitarno pa opet nemam posao i radim sve i svašta.

  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s