PANIKA U BOSNI Pojavila se zaraza virusom Zapadnog Nila?

Virus zapadnog nila

 

Na području Bosne i Hercegovine zabilježeno je sedam slučajeva oboljenja za koje se sumnja da su prouzročena virusom koji izaziva groznicu Zapadnog Nila, izvijestili su u četvrtak lokalni mediji.
Svi sumnjivi slučajevi prijavljeni su Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.
Prema dostupnim informacijama dvije oboljele osobe u težem su stanju, no za konačnu dijagnozu bit će potrebno provesti dodatna testiranja.
Groznica Zapadnog Nila na ljude se prenosi ubodom zaraženih komaraca, a oni su se u BiH namnožili u velikom broju nakon izlijevanja rijeka usljed velikih poplava u svibnju.
Oko 80 posto zaraženih osoba nema nikakvih simptoma, posebice u područjima gdje je ta groznica učestalija. Do 20 posto inficiranih ima blage simptome nalik gripi kao što su vrućica, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje, uz mogućnost pojave povećanih limfnih čvorova te kožnog osipa na prsima, trbuhu i leđima. Većina oboljelih oporavlja se u potpunosti nakon nekoliko dana, premda u ugroženim skupinama (kao što su osobe starije od 75 godina ili oboljeli od šećerne bolesti) može doći do razvoja meningitisa ili encefalitisa.
Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s