Filipović: Antisrpski duh revidira i Prvi svetski rat

Jedan od vodećih bošnjačkih intelektualaca Muhamed Filipović izjavio je da se već godinama u Sarajevu i Federaciji BiH može osetiti antisrpski duh, koji pokušava da napravi reviziju istorije i da Gavrila Principa i pripadnike “Mlade Bosne”, među kojima je bio i veliki broj bosanskih muslimana, proglasi teroristima.

On je naveo da je Principov pucanj u austro-ugarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda predstavljao politički čin, koji ni po čemu ne može da se nazove terorizmom.

Filipović je za “Pres Republika Srpska” rekao da se zgražava od pokušaja pojedinaca iz bošnjačkog političkog i kulturnog života da propalu austro-ugarsku imperiju, koja je predstavljala surovog okupatora na ovim prostorima, predstave kao navodne prijatelje Bošnjaka i BiH.

“Austro-ugarska okupacija BiH je bila krvava i sa brojnim i teškim represalijama nad stanovništvom. Principa i ‘mladobosance’ teroristima jedino mogu da nazivaju oni koji se ulaguju Austriji iz nekih prizemnih razloga ili oni koji imaju antisrpska osećanja”, ocenio je Filipović.

On je rekao da su se pripadnici “Mlade Bosne”, koji su organizovali atentat na Ferdinanda, borili za ujedinjenje svih slovenskih naroda na ovim prostorima i oslobođenje od Austro-Ugarske.

Filipović ističe da nema smisla to što pojedinci danas pokušavaju da događaje od pre jednog veka procenjuju prema nekim modernim kriterijumima, a navodi i da Princip zaslužuje spomenik u Sarajevu i da ne razume potrebu bilo koga da abolira svoje okupatore.

...

Inače, obeležavanje stogodišnjice sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata, izazvalo je podele i u samoj BiH, i u regionu.

To obeležavanje preuzelo je na sebe Sarajevo, ali, po oceni političara iz Republike Srpske, kao i Srbije, na takav način da se Srbi, sve od Principa, pa do učesnika poslednjih ratova devedesetih, označe kao teroristi i zločinci.

Zbog toga je državni vrh RS i Srbije saopštio da neće ići na proslavu u Sarajevo.

Istovremeno, predsednik RS Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić na nedavnom sastanku dogovorili su se o zajedničkom obeležavanju 28. juna – Vidovdana, što je i stogodišnjica atentata u Sarajevu.

Svečanost će u RS biti organizovana otvaranjem Andrićgrada u Višegradu na taj dan, čemu će prisustvovati i državni vrh Srbije, dok će u Srbiji mesec dana kasnije, od trenutka napada na Srbiju 28. jula, početi zvanično obeležavanje stogodišnjice početka Velikog rata.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s