Dodik: Cilj Republike Srpske je odcjepljenje od BiH

Milorad Dodik

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik opetovao je u nedjelju da je cilj Republike Srpske odcjepljenje od Bosne i Hercegovine za koju je procijenio da se unatoč nastojanjima mađunarodne zajednice neće moći dugoročno održati kao ni bivša bivša Jugoslavija.
“Jasno nam je da oni koji pokušavaju održati priču o BiH šire novu iluziju, istu kao što je bila ona o Jugoslaviji. Što se treba dogoditi da bi se pokazalo da je BiH neuspješan projekt i da u njemu nema ničega zajedničkog”, rekao je Dodik u Modriči.
Pri tome je istaknuo da je cilj vlasti Republike Srpske neovisnost ovoga entiteta.
“Zbog toga, naš krajnji cilj mora biti jačanje autonomije Republike Srpske do samostalnosti i neovisnosti”, naveo je Dodik koji je i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).
Po njegovim riječima neovisnost Republike Srpske treba biti zajednički strateški interes svih Srba u regiji oko čega trebaju postaviti nacionalne ciljeve.
Ključnim razlogom za neovisnost Republike Srpske naveo je u stalnom nazadovanju BiH na putu prema Europskoj uniji za što je optužio predstavnike u vlasti u Federaciji BiH.
Ovo Dodikovo osporavanje suverenosti i najava raspada BiH najnovije je u nizu, a u više izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko ocijenio je čelnika bosanskohercegovačkih Srba jednim od najvećih prijetnji miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine.
Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s