Turska poziva svoje državljane da napuste Irak

Palestinski borci Jeruzalemskih brigada, vojnog krila organizacije Islamski džihad.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova preporučilo je u petak svojim državljanima da napuste dijelove Iraka u kojima se vode najžešći sukobi između džihadista i vladinih snaga.
Upozorenje se odnosi na Mosul, Kirkuk, Salahedin, Dijalu, Al-Anbar i Bagdad, objavilo je ministarstvo na svojim internetskim stranicama.
Džihadisti ISIL-a (Islamska država Irak i Levant) nastavili su u petak napredovati prema Bagdadu nakon što su učvrstili pozicije na sjeveru zemlje.
Tijekom noći su zauzeli Sadiju i Džalaulu i okolna područja u pokrajini Dijali, a prije toga Faludžu, Ramadi, Tikrit i Mosul i mogli bi dovesti do raspada Iraka na sunitski, šijitski i kurdski dio.
ISIL se bori i u Siriji gdje sudjeluje u borbama protiv režima Bašara al Asada, a u planu ima povezivanje dijelova Sirije i Iraka u novu političku zajednicu, kalifat.
U Iraku se nalazi oko 135.000 Turaka, većina u Kurdistanu.
Militanti ISIL-a oteli su u srijedu u turskom konzulatu u Mosulu pedesetak turskih državljana. Pregovori o njihovu oslobađanju su u tijeku.
U Mosulu je otet i 31 turski vozač kamiona.
Turska ima druge najveće vojne snage u NATO-u nakon SAD-a, ali analitičari ne očekuju da će poduzimati bilo kakve vojne akcije osim u sklopu međunarodne koalicije.
Američki predsjednik Barack Obama zaprijetio je u četvrtak vojnim napadima na ISIL. SAD ima veliku zračnu bazu u Incirliku u južnoj Turskoj.
Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s