JEDINI način da Srbi u BiH očuvaju svoj nacionalni identitet je dalje jačanje autonomije Srpske do njenog potpunog osamostaljenja! Ovakva BiH, koja se održava silom međunarodne zajednice, jeste nemoguća, nefunkcionalna i tragikomična država i prepreka je normalnom i boljem životu svih njenih građana. Zato je borba za samostalnost Srpske naš najvažniji zadatak!

Ovo u intervjuu, za „Novosti“, kaže predsednik RS Milorad Dodik komentarišući hroničnu političku i institucionalnu krizu u BiH.

– BiH nije ispunila nijedan evropski uslov u ovoj godini. Njena administracija godišnje troši više od milijardu maraka, a građani od nje nemaju nikakve koristi. Pravosuđem upravljaju stranci. Na sceni je islamizacija zemlje. Bošnjački političari i stranci uporno zagovaraju unitarizaciju zemlje i održavaju iluziju o državi BiH. Zašto Srbi da ostanu u takvoj zemlji?

Šta je glavni uzrok takvog stanja?

– Katastrofalni potezi međunarodne uprave u BiH kroz nametanje odluka i zakona visokih predstavnika i bošnjačka želja za apsolutnom dominacijom. BiH je nepopravljiva i neodrživa zemlja. Ona je neuspešan projekat međunarodne zajednice. BiH su stranci nametnuli Ustav, himnu i zastavu koja se vijori kao krpa na vetru. Logično je da da se, nakon 20 godina nefunkcionalnosti, mirno raziđemo i stvorimo konfederaciju tri države koje će biti otvorene prema EU.

* Bošnjački lideri na mogućnost odvajanja RS od BiH prete čak i novim sukobima?

– Bošnjačkim fanatizmom za unitarnom BiH pomognutim međunarodnom upravom od Srpske su oteli više od 50 nadležnosti. I dalje su odlučni u nameri da stvore islamsku državu i osakate RS. Ali nikada nećemo pristati na bošnjačku majorizaciju.

* Ali Srpska nema međunarodnu podršku za samostalnost?

– Svesni smo toga, ali ne smemo da ćutimo. Primer Kosova govori mnogo. Moguće je da svet promeni stav i o BiH. Srpska bi bila daleko naprednija od mnogih zemalja regiona da je mogla samostalno da se kreće ka EU.

* Zašto niko iz RS neće prisustvovati sarajevskoj manifestaciji povodom 100. godišnjice Prvog svetskog rata?

– Sarajevo je ispolitizovalo i taj skup kako bi dokazali kontinuitet srpske agresije na ovim prostorima. Ne želimo da stojimo ispred table na kojoj piše da je Gavrilo Princip srpski agresor. Na te čaršijske podvala ne pristajemo.

 OPOZICIJA optužuje SNSD da je odgovorna za privredni sunovrat RS i brojne afere? Može li to da vas košta na dolazećim izborima?
– Uvereni smo u apsolutnu pobedu koalicije koju predvodi SNSD. Nesporna je i moja pobeda u trci za mesto predsednika RS, a trijumfovaćemo i u trci za člana Predsedništva BiH iz RS. Opozicija nema šta da ponudi biračima. Zapravo, birači će birati između prosrpskog bloka na čijem čelu je SNSD i probosanskog na čijem je čelu SDS.

* Ipak, Bakir Izetbegović tvrdi da svečanost nije uperena protiv Srba?

– Kako da verujemo Bakiru kada na stolu u kancelariji drži knjigu svog pokojnog oca Alije „Islamska deklaracija“ u kojoj piše da Bošnjaci treba da budu strpljivi dok ne postanu većina, a kad to postanu da uvedu šerijat?

* Jeste li zadovoljni saradnjom sa novom vladom u Beogradu?

– Imamo odličnu saradnju sa premijerom Vučićem, predsednikom Nikolićem i drugim srpskim zvaničnicima. Pratimo državnu politiku Srbije u vezi sa Kosovom. BiH nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, jer to RS nije dozvolila.

* DA li će geostrateška bitka i blokada u organima BiH zakočiti prolazak „Južnog toka“ kroz RS?

– To je strateški projekat za RS, gde imamo ogromnu podršku Rusije, Vladimira Putina i Vlade Srbije. Političke igre EU prema Rusiji bi trebalo da se smire. Ako Parlament BiH ne odobri potpisivanje ugovora između RS i Rusije u vezi sa ovim projektom, postavlja se pitanje zašto onda srpski poslanici da rade u toj instituciji.