Brutalan i ekstreman: Je li svijet dobio novog Osamu bina Ladena?

Abu Bakr al-Baghdadi vođa je Islamske države Irak i Levant (ISIL). Pristaše ga smatraju vođom nove generacije.

Abu Bakr al-Baghdadi (Foto: AFP)
Abu Bakr al-Baghdadi

Dok militantna islamska država Iraka i Sirije (ISIS) nastavlja prodirati sve dublje u Irak, pritom preuzimajući kontrolu nad većim gradovima u zemlji, mediji su se raspisali o vođi ISIS-a Abu Bakri al-Baghdadiju.

Riječ je o vođi države poznate i pod imenom Islamska država Irak i Levant (ISIL), a skupina kojoj je na čelu opisuje se gorom od zloglasne Al-Kaide. Koliku prijetnju predstavlja al-Baghdadi govori i činjenica da ga se naziva sljedećim Osamom bin Ladenom. U petak je njegova ISIL grupa ponosno objavila da je pogubila oko 1.700 iračkih vojnika.

Abu Bakr al-Baghdadi uskrsnuo je iz anonimnosti i postao vođa, a Al Jazeera  piše da personificira brutalnost, odlučnost i ambicije ISIL-a.

Nitko od Osame bin Ladena nije bio toliko poštivan među sunitskim borcima. Za razliku od Osame koji se uzdigao zahvaljujući bogatstvu, Baghdadi se probijao polako, od običnih početaka na sjeveru zemlje do vođe jedne od najvećih prijetnji. Ohrabren svojim uspjehom na bojištima u Siriji i Iraku, osporio je i samo vodstvo Al-Kaide navodeći da je on pravi nasljednik Osamine ostavštine.

Njegove metode su ekstremne, a akcije odbojne mnogima. Zarobljene neprijateljske borce strijelja ili im odsjeca glave, a njihova smrt snima se radi objave na internetu.

Ostale oružane skupine u Siriji trpe napade dok ISIL širi utjecaj i teritorij, a na područja pod njihovom kontrolom uvode strogo tumačenje islama. Internet obiluje videima u kojima se lopovi kažnjavaju odsjecanjem ruku, a preljubnici, pušači i oni koji ne prisustvuju molitvi javnim bičevanjem.

O ranom životu Baghdadija malo se zna. Rođen je 1971. godine, kao student je proučavao islamsku povijest i stekao doktorat na sveučilištu u Bagdadu kasnih 1990-ih. Kada je SAD 2003. napao Irak, kao i mnogi dugi bijesni na invaziju, uključio se u oružanu pobunu i počeo s borbama na zapadu zemlje.

Oko njega postoje brojne misterije pa tako, među ostalim, postoje samo dvije njegove službene fotografije. Pozornost javnosti privukao je 2011. godine nakon svrgavanja Osame Bin Ladena. Obećao je da će provesti sto napada kako bi osvetio njegovu smrt.

State Department je 2011. godine ponudio 100 milijuna dolara nagrade za njegovo hvatanje ili smrt.

Mnogi vjeruju da je vođa ISIL-a izguran iz Al-Kaide zbog svojih okrutnih metoda. Drugi tvrde da se skupine razlikuju u stilu vođenja i operativnoj strukturi, piše Breitbart.com.

Osim u Siriji od 2013, ne postoji dokaz da se Baghdadi ikada borio u inozemstvu. Kada su ga 2006. uhitile američke snage nije se smatrao velikim ulovom. Događaji koji su uslijedili su ga, čini se, oblikovali i prisilili da stvori vlastitu strategiju. Pristaše ga smatraju vođom nove generacije.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s