Bagdad sprema protuofenzivu, Kurdi osvojili još jedan grad

Iračke snage sigurnosti pripremaju u subotu protuofenzivu na sunitske džihadiste Islamske države Irak i Levant (ISIL) pošto je premijer dobio neograničene ovlasti, prenose agencije o uzavrelu stanju u Iraku u kojem su i Kurdi osvojili još jedan grad.

Iračke snage sigurnosti (Foto: AFP)
Iračke snage sigurnosti

Pojačanja policije i savezne vojske stigla su u petak u Samaru, grad 110 kilometara sjeverno od Bagdada, rekao je vojni zapovjednik.

Taj neimenovani pukovnik je dodao da snage iračke vlade kane preuzeti Tikrit, Dur i Baidži, gradove koje su džihadisti osvojili ovaj tjedan i da ‘sigurnosne snage čekaju naredbe za protuofenzivu’.

Irački premijer Nuri al-Maliki, koji je zapovjednik oružanih snaga, objavio je u petak navečer na svojoj internetskoj stranici da mu je vlada dala ‘neograničene ovlasti’ u borbi protiv džihadista. Sve Iračane pozvao je da ‘sudjeluju u ratu protiv neprijatelja vjere’.

Radikalni ISIL osvojio je sjevernu pokrajinu Ninivu i velike dijelove pokrajine Salahedin te napreduje prema Bagdadu.

Zabrinutost zbog džihadističke ofenzive izrazile su Sjedinjene Države, ali su isključile slanje kopnene vojske. Džihadistička prijetnja izazvala je preokret pa je šijitski Iran, višedesetljetni deklarirani protivnik Amerikanaca, najavio da bi mogao surađivati sa SAD-om kako bi pomogao susjednom Iraku zaustaviti džihadiste.

Iran je centar šijitskog islama, a šijiti čine 60 posto stanovništva Iraka.

I utjecajni šijitski klerik Ali al-Sistani u petak je pozvao sve vjernike da uzmu oružju i zaustave pohod sunitskih džihadista.

Irak je godinama poprište sektaškog nasilja, no zadnjih se tjedana vrtoglavom brzinom prekraja njegova politička karta. Kurdske vojne snage zauzele su noću na subotu grad Kara Taba pošto su vladine snage napustile svoje položaje, objavio je Ibrahim Badžlan, dužnosnik stranke Patriotske unije Kurdistana.

Pešmerge, što je službeni naziv za vojsku autonomne regije Kuridstan, ušle su u Karah Tabu, etnički mješovit grad u pokrajini Dijala, 120 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, prenosi agencija dpa.

‘Ulazak pešmerga umirio je stanovnike Karaha Tabe koji su strahovali da bi nastalu prazninu povlačenjem valdinih snaga mogli iskoristiti ISIL i njegovi saveznici’, obznanio je Badžlan.

Irački Kurdi iskoristili su kao su zemlji i već ranije preuzeli kontrolu nad Kirkukom, jedinim gradom s većinskim kurdskim stanovništvom koji je ostao izvan njihove autonomne pokrajine na sjeveru Iraka.

Pobunjenici ISIL-a, koji su nastali iz terorističke mreže Al Kaide, sada već u svojim rukama drže 15 posto Iraka.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s