Novo Ministarstvo prosvjete u Srbiji će osporiti obrazovanje na bosanskom jeziku u Sandžaku!?

Bosanski jezik u skolama Od danas bosanski jezik u Sandžaku

Izvori bliski Esadu Džudževiću nam putem medija otkrivaju o mogućnošću dovođenja u pitanje nastavka ostvarivanja prava na obrazovanje na bosanskome jeziku pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji na bosanskome jeziku i do sada dostignutog stepena ostvarenosti njihovih nacionalnih prava uopće.

Povodom sastanka koji su isti obavili sa državnim sekretarom u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Zoranom Mašićem i njegovim saradnicima, ocijenjena je nedopustivom izrečena najava o mogućnosti osporovanja prava na obrazovanje bošnjačke djece na maternjem bosanskome jeziku, u skladu sa Ustavom i zakonima.

Iako je iz Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja najavljeno da će za školsku 2014/15. godinu u program nabavke besplatnih udžbeničkih kompleta za učenike prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda biti uvršteni samo tri udžbenika iz prošle godine za prvi razred osnovne škole, potrebno je da se u isti program obavezno uvrste svi udžbenici na bosanskome jeziku za prvi i drugi razred osnovne škole i time Bošnjaci izjednače sa pripadnicima drugih nacionalnih zajednica u Srbiji.

Svim učenicima prvog razreda u novopazarskoj, sjeničkoj i tutinskoj gimnaziji koji su ove školske godine pohađali nastavu na bosanskom jeziku mora obezbjediti nastavak školovanja na maternjem jeziku i u drugom razredu gimnazije, i osuđuje svaku mogućnost i na sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvjete izraženu najavu osporavanja i dovođenja u pitanje tog prava.

Bošnjaci imaju pravo da područje na kojem u najvećem broju žive nazivaju njegovim tradicionalnim imenom i osuđuje konstantno osporavanje upotrebe termina Sandžak, nametanje termina Raška oblast, kao i osporavanje nacionalnog, etničkog i kulturnog identiteta bošnjačkog naroda u sadržajima Historije, Muzičke i Likovne kulture.

I dalje postoji kontinuirana kampanja zastrašivanja od strane pojedinih republičkih i lokalnih činovnika Ministarstva prosvjete i Vlade Srbije na građane i roditelje djece bošnjačke nacionalnosti da koriste svoje Ustavom i zakonom zagarantovano pravo na obrazovanje na bosanskom jeziku, posebno izražene u općinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš.

Također, potrebno je da se urgentno dostavljanje školama već odobrenih i štampanih, zakonom propisanih obrazasaca školske evidencije na bosanskom jeziku, neophodnih za uspješan završetak školske godine za učenike prve generacije u nastavi na bosanskome jeziku, kao i ispunjenje svih drugih, posebnim zaključkom Vlade Srbije od 1. novembra 2013. godine, preciziranih i obavezujućih stavova u vezi sa ostvarivanjem prava na obrazovanje pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s