Mustafa Cerić kandidat za Predsjedništvo BiH

Potvrđujući kandidaturu za Predsjedništvo, Cerić je rekao da nije neobično da se vjerski lider politički opredijeli

Mustafa Cerić
Jedan od Cerićevih osnovnih ciljeva je, kako je rekao, jačanje državnosti BiH 

Bivši reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i aktualni predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa ef. Cerić i službeno je javnosti priopćio odluku o kandidaturi za člana Predsjedništva BiH.

„Objavljujem svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH i bez imalo zadrške stavljam sve svoje sposobnosti u službu predanog rada za dobrobit svih građana naše zemlje.

Odluku nisam donio sam, niti olahko. Od svojih saradnika i sugrađana dobio sam ohrabrenje i podršku za kandidaturu“, rekao je Cerić na konferenciji za medije u Sarajevu.

Napomenuo je kako mu je strateški plan da okupi „naše“ ljude u domovini i svijetu koji rade u velikim korporacijama kako bi pomogli BiH da napravi „Marshallov plan“ za izlazak države iz ekonomske krize, posebno nakon strašnih poplava.

Ne misli davati fetve

Po njemu, nije neobično kada se vjerski lider kandidira za političku poziciju.

„Jedan od ideala koji želim da unesem u politiku je model politike u kojem je moral prisutan. Alija Izetbegović je jedan od ljudi koji su bili najbliže tom modelu“, rekao je Cerić i dodao da ulaskom u politiku „ne misli davati fetve“, već da će njegova razmišljanja biti politička.

Jedan od osnovnih ciljeva mu je, kako je rekao, jačanje državnosti BiH „jer vjera i nacija nisu upitni“, ali i borba za političke reforme kojima će se ukinuti postojeća diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina te osigurati članstvo BiH u NATO-u.

„Moramo imati funkcionalnu državu. Vrijeme je za jedinstvenu državnu politiku koja je oslobođena uskostranačkih interesa i ličnih želja“, rekao je Cerić.

Nezavisni kandidat

Cerić je najavio kako će nastupiti kao neovisni kandidat, te kako tek treba vidjeti na koji način će stranke odgovoriti na njegovu kandidaturu.

Smatra kako je u cijelom svijetu prisutna moralna kriza, pa svoju odluku o bavljenju politikom vidi kao logičan odgovor na takvo stanje, jer želi „doprinijeti moralnom ozdravljenju društva“.

Osim što je bivši reisul-ulema (veliki muftija) Islamske zajednice u BiH, a na toj dužnosti proveo je vrijeme od 1993. do 2012. godine, jedan je od osnivača Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, te aktualni predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Uz Cerića, kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH do sada je službeno potvrdio samo potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, a očekuje se kako će u utrci za to mjesto biti i sadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, te predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić.

Opći izbori u BiH zakazani su za 12. listopada.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s