OPŠTINE Republike Srpske u kojima su katastrofalne poplave ostavile pustoš, suočene su sa novom opasnošću. U poplavljenim područjima sve je više mina i bombi, pa oni koji saniraju štetu, moraju da budu na oprezu. Tako su neeksplodirana ubojita sredstva pronađena u Prijedoru, Bijeljini, Brčkom, Šamcu, Doboju, ali i u FBiH, Gradačcu, Gračanici, Zavidovićima, Kalesiji, Tuzli…

Da opasnost nije preuveličana pokazuje i podatak da u Doboju svakog dana bude evidentirano i do 50 dojava o minama koje je donela voda, ili su se tu našla pomeranjem klizišta. Deminerski timovi imaju pune ruke posla kako bi sprečili moguće nesreće od mina, bombi i municije, koje su doplutale nabujalim rekama, ili ih je voda izbacila iz poplavljenih objekata.

– Iz Sarajeva je stigao Dragan Kos, koji je na terenu sa deminerima u Doboju, Modriči i Šamcu, odakle stižu dojave o prisutnim minskoeksplozivnim sredstvima – rečeno je našem listu u Kriznom štabu koji je zadužen za ovu oblast.

Načelnik štaba Civilne zaštite Doboj, Milko Vidaković, naveo je primer da je osim bombi i municije na dobojsko područje doplutala i jedna protivtenkovska mina koja je, na sreću, na vreme uočena i neutralisana.

Bijeljinci su ovih dana prijavili mine na čak šest lokacija u gradu i u prigradskim naseljima. Demineri sa Pala su stigi u grad u nameri da uklone sva eksplozivna sredstva.

Timovi Centra za uklanjanje mina u BiH nalaze se u pripravnosti i na području Brčkog, kako bi, čim se voda povuče, delovali na sprečavanju mogućih ljudskih žrtava. Ovo za „Novosti“ kaže Esad Aletić, šef regionalne kancelarije BH MAK u Brčkom, ističući da je samo na području distrikta poplavljeno oko 6,3 kilometara kvadratnih miniranih površina.

STIGAO AMERIČKI TIM
U UTORAK su u Bosnu i Hercegovinu doputovali američki stručnjaci za deminiranje da bi svoje iskustvo preneli kolegama u BiH i pomogli im u borbi protiv mina. Inače, BiH, Hrvatska i Srbija formirale su i zajednički tim, kako bi se lociralo pomeranje minskih polja i mina izazvano poplavama, koji će zajednički preventivno raditi.

– Osim što nam je bujica uništila oznake za minska polja u slivovima reka Tinje, Brke, Zovičice, Teke i Lomnice i koje ponovo postavljamo, najveću opasnost predstavlja poplavljeno područje oko savskog nasipa u rejonu Kopanica. Tu nam je najsumnjivije područje i tu će naši timovi odmah reagovati čim se voda povuče – istakao je Aletić.

On je naglasio da je regionalna kancelarija iz Brčkog zadužena i za područje Šamca, Pelagićeva i Donjeg Žabara.

– Srećom, tokom svih ovih dana odbrane od poplava na području Brčko distrikta, a posebno odbrane nasipa u Vučilovcu i Krepšiću nije registrovana nijedna mina – dodao je Aletić.

Inače, od početka poplava, divljač je aktivirala dve mine, jednu u Ceriku, a drugu u rejonu Vučilovca.

Poplave na području Modriče izbacile su na nekoliko mesta zaostale bombe iz otadžbinskog rata. Tako je deminerski tim iz Doboja pre dva dana uklonio 10 ručnih bombi pronađenih u izbegličkom naselju Dobor i jednu bombu iz Dugog Polja.

Na području Šamca, prema rečima Milana Blagojevića, koordinatora protivminskih akcija, na nekoliko lokacija voda je izbacila neeksplodirana ubojna sredstva u selima Pisari, Crkvini i Škarić.

– U Škariću su pronađene tri bombe, u Pisarima bomba i zolja, a u Crkvini bomba i mina. U selima Tursinovac, Grebnice i Brvnik, gde se nalazi veliki deo miniranog područja, još se ne može ništa znati, jer su ta područja i dalje pod vodom – upozorava Blagojević.