Hrvat ubio Srpkinju i Bošnjaka tokom rata u BiH, pa se sakrio u SAD kao “izbeglica”

Bosanski Hrvat Zdenko Jakiša, sa prebivalištem u Minesoti u SAD, izjasnio se da nije kriv po optužnici da je u SAD ušao nakon što je sakrio svoju ulogu u ratu u Bosni i Hercegovini.

Zdenko Jakiša

Ovaj čovek, inače Hrvat iz BiH, optužen je da je prevario imigracione službe SAD, budući da pri prijavi za useljenje u SAD 1998. nije naveo da je tokom 90-ih godina bio pripadnik HVO-a i učestvovao u ratu u Bosni i Hercegovini, pisao je svojevremeno “Večernji list”.

Jakiša je isto tako “zaboravio” da napomene i da je bio u zatvoru zbog ratnog zločina ubijanja starije Srpkinje, kojoj je pucao iz “kalašnjikova” kroz prozor i ubio je.

kao i otmice, pljačke i napada na jednog muslimana 1993. u BiH.

Ova njegova zlodela otkrilo je američko Odeljenje za useljavanje, a spominje se i da su se u istragu oko Jakišinih ratnih aktivnosti uključili i tužioci u BiH.

Kako se navodi, Jakiša i njegova žena aplicirali su u američkoj ambasadi u Hrvatskoj za zelenu kartu i boravak u SAD-u, što im je kroz tzv. lutrijski sistem i odobreno, zahvaljujući i katoličkim humanitarnim organizacijama i Crkvi.

Prenose se i Jakišine izjave date medijima 2012., kad je tvrdio da je u ratu “izgubio mnogo prijatelja”.

– Brat mi je u invalidskim kolicima zbog pogotka u kičmu. Gotovo da nema osobe u Hrvatskoj koja nije nekog izgubila u ratu. To je bio loš rat, za ništa, dobar samo za vlasti, kako bi i dalje mogle narodu govoriti laži – jadao se tada Jakiša.

Dolaskom u Ameriku nije se, čini se, promenio. Više puta je hapšen zbog vožnje u nedozvoljenom stanju, kršenja javnog reda i mira, narušavanja pravnog postupka…

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s