NESVAKIDAŠNjE otkriće novopazaraske policije tema je o kojoj  ne prestaju polemike među građanima ovog dela Srbije. U Tutinu i okolini još se nagađa ko bi mogli da budu šverceri više od 500 pica i pedesetak rasnih pasa, mačaka, morskih prasića i zečeva, koji su pronađeni u selu Špiljani, nedaleko od granice sa Crnom Gorom, u džipu bez registarskih oznaka.

 Vozilo, krcato životinjama, među kojima su bili i dijamantski fazani, japanske zebe, papagaji, otkriveneo je u garaži jednog meštanina ovog sela, koji je odranije poznat policiji, a čije ime nije saopšteno.

Inače, u beogradski zoološki vrt upućeno je 300 papagaja, nekoliko fazana i dvadesetak japanskih zeba, dok su tri šteneta labradora, po četiri šteneta patuljastog pinča i ši-cua, kao i četiri persijske mačke, 13 zečeva i 20 morskih prasića, starosti od tri do četiri nedelje, privremeno smešteni u karantin azila za pse u Kraljevu.
To je improvizovani karantin jer naš azil, osim za pse, nema mogućnosti za prihvat drugih životinja nepoznatog zdravstvenog stanja, posebno ne mačaka i zečeva. Ali, morali smo da ispoštujemo odluku republičkog veterinarskog inspektora – kaže Predrag Drobnjak, šef kraljevačkog azila za pse.