Dodik: Bosna nam ne treba, Srbi je nikada nisu priznali kao državu!

Srbi nikad nisu prihvatili Bosnu kao državu i Republika Srpska treba da se osamostali, rekao je predsednik RS Milorad Dodik za američki nedeljnik “Njuzvik”, navodeći da će se sa referendumom ipak sačekati, jer “ne želi destabilizaciju i haos”.

Dodik: Bosna nam ne treba, Srbi je nikada nisu priznali kao državu!

Ako region može da prihvati dve albanske države – Albaniju i Kosovo, onda, kako kaže Dodik, a navodi list, mogu da budu i dve srpske zemlje. Prema njegovim rečima, secesionistički pokreti u Škotskoj i Kataloniji mogu da pomognu i u slučaju Republike Srpske.

Njujorški nedeljnik ipak navodi da nije jasno da li Dodik ozbiljno razmišlja o daljoj balkanizaciji ovog regiona ili je reč samo o političkoj igri, kao i da li za to ima podršku Moskve.

Upitan kada bi mogao da se održi referendum o secesiji RS, poput onog na Krimu, Dodik predviđa da će se to “desiti iznenada”.

List podseća da je Bosna i Hercegovina stvorena Dejtonskim sporazumom koji je okončao najkrvaviji rat od 40-tih godina prošlog veka. Prema Dodikovim rečima, ta unija koju su veštački stvorili stranci, deluje frustrirajuće na Srbe i osuđena je na propast.

– Nemamo nikakve koristi od Bosne i Hercegovine – kaže on i dodaje da bi kao samostalna, Republika Srpska bolje stajala finansijski i da bi se čak i brže integrisala u EU nego ako bi ostala u BiH.

Svestan zabrinutosti Zapada, kako piše “Njuzvik”, Dodik još nije odredio datum referenduma.

– Sačekaćemo. Ne želimo destabilizaciju ili haos – rekao je on u intervjuu koji je za američki nedeljnik dao prošle nedelje u Banjaluci.

Neki stoga misle, navodi nedeljnik, da je njegova priča o referendumu samo pokušaj da dobije nacionalističke poene uoči predsedničkih izbora u oktobru. Dodik, međutim, kaže da misli ozbiljno i često navodi Škotsku i Kataloniju kao primer za mesta gde ljudi žele referendum o nezavisnosti, baš kao i on.

Prema Dodikovim rečima, što više priča o tome, to glasnije zvone zvona za uzbunu u Sarajevu, Briselu i Vašingtonu.

Međutim, kako “Njuzvik” ocenjuje, zapadnjaci manje razmišljaju o secesionističkim težnjama Škota ili Katalonaca, a više o Krimljanima koji su uz podršku ruskog predsednika Vladimira Putina, sproveli referendum i pripojili se Rusiji.

Dodik tvrdi da je Zapad selektivan kada je reč o pravu na samoopredeljenje putem referenduma.

– Slovenija se odvojila od Jugoslavije. Devedesetih su “oni imali referendum i proglasili nezavisnost. Posle nekoliko godina, postali su članica EU. I zašto bi Krim bio drugačiji – pita Dodik, prenosi “Njuzvik”.

Srbi i Rusi imaju puno toga zajedničkog, ali Dodik odbacuje navode da Putin stoji iza njegove kampanje za referendum.

– Nisam razgovarao o tom pitanju sa njima – kaže on.

Istina je, dodaje, da su “Rusi više fer prema nama, nego Zapad, ali civilizacijski “mi smo Evropljani” i Evropa je prirodan saveznik Republike Srpske.

Po njegovom mišljenju, balkanski problemi su mnogo stariji i kompleksniji od onih na Krimu i mogu biti rešeni samo okončanjem unije sa bosanskim muslimanima.

Ako region može da prihvati dve albanske države, Albaniju i Kosovo, kaže Dodik, a navodi list, onda mogu da budu i dve srpske zemlje.

Dodik nema strpljenja sa “zapadnim političarima koji su napravili karijeru” od raspada Jugoslavije. Sada svi – Turci, Iranci, Arapi, Evropljani – delaju u Bosni, žali se on, dok stari strani posrednici menjaju ustav i zakone, a Srbi gube.

“Njuzvik” ocenjuje da Dodik nije uvek bio toliko antagonistički nastrojen i podseća da su ga Amerikanci ga svojevremeno smatrali umerenim glasom među ekstremistima, u poređenju sa ultranacionalističkih liderima Srba koji su završili u tribunaluma za ratne zločine.

Vašington i EU su sada uznemireni zbog njegove separatističke retorike. Iako je u Banjaluci i u RS ideja o secesiji veoma popularna, Dodik zna da je van granica RS izolovan, piše “Njuzvik”.

– Svako pominjanje referenduma, čak i u ovom intervjuu, osetljivo je – kaže on i dodaje da je uveren da će na kraju “oni verovati da sam ja loš momak”.

– Pa šta? Je l treba da odustanemo? – pita on prkosno.

Republika Srpska ima sve “važne elemente za uspostavljanje nezavisne zemlje. Jedina stvar koju nemamo je međunarodno priznanje”, kaže Dodik i dodaje da ga upravo međunarodna pažnja i protivljenje nezavisnosti RS uverava u to da je u pravu.

– Ne treba nam Bosna. Nije zapravo reč samo o politici, već i o mentalitetu. Istoriji. Srbi nikad nisu prihvatili Bosnu kao državu – kaže on.

Podsećajući da se 28. juna obeležava 100 godina od ubistva Franca Ferdinanda u Sarajevu, Dodik kaže da je za Republiku Srpsku to bio “herojski čin, dok ga druga strana smatra terorizmom”.

  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s