Maloletne Bosanke kod islamista koji su radikalniji od Al Kaide

Dve maloletne Bečlijke, poreklom iz Bosne i Hercegovine, nalaze se kod radikalnih islamista grupe “Isil” na severu Sirije, saopštila je turska obaveštajna služba austrijskim vlastima, tvrdi bečki dnevnik “Prese”.

Teroristička organizacija “Islamistička država u Iraku i Levantiji” (Isil) otcepila se od Al kaide, jer im ta organizacija nije bila dovoljno radikalna. Samra i Sabina očigledno su prišle “Isil” nakon što su prešle granicu iz Turske u Siriju, saznaje “Prese” iz dobro obaveštenih izvora.

Austrijska policija ima informacije da su dve devojke otputovale iz Beča u Istanbul, i potom u Adanu, sledeći klasičnu rutu evropskih džihadista koji odlaze u građanski rat u Siriju. U potragu za dve maloletne devojke uključen je i Interpol, a fotografije koje su postavljene na sajtu ove organizacije jasno pokazuju transformaciju kroz koju su ove tinejdžerke očigledno prošle.

Na jednoj slici je Samra kao i svaki zapadni tinejdžer obučena, a na drugoj pozira u burki sa ekstremističkim porukama oko glave. “Prese” pretpostavlja da su dve devojke preko socijalnih mreža upale u ekstremističke krugove.

Iz Beča je proteklih dana krenuo još jedan tinejdžer poreklom iz Bosne u Siriju, ali je prilikom policijske kontrole u Rumuniji zaustavljen i vraćen u Austriju. Od početka sukoba u Siriji više od 100 osoba iz Austrije otišlo je da se bori protiv sirijskog režima, od čega jedna četvrtina ima čečensko poreklo.

Oko 20 islamista se do sada vratilo, potvrdio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Karl-Hajnc Grundbek. On je ukazao da se mali broj njih promenio, dok su pojedini ponovo došli u Austriju kako bi regrutovali džihadiste.

Takođe u Siriji poginulo je 20 boraca iz Austrije, među kojima je i jedan otac sedmoro dece, čečenski izbeglica koji je živeo u Beču. Njegova porodica sada pokušava da dokaže njegovu smrt jer u suprotnom udovica nema pravo na penziju.

Samra i Sabina su, prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, bile u kontaktu sa Čečenima. Jedan do ekstremnih Čečena, šeih Adem, pod stalnom je prismotrom vlasti. Ovaj propovednik svoje salafističke govore drži u bečkoj džamiji “Altun Alem”. Kako pretpostavlja policija, on je verovatno i posredovao u odlasku devojaka u Siriju.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s