Zatvori za homoseksualce u Turskoj?

Turska islamsko-konzervativna vlada planira da izgradi zatvore za homoseksualce, što je izazvalo zabrinutost udruženja za zaštitu prava gej populacije koji strahuju da bi to samo povećalo diskriminaciju u ovoj veoma homofobičnoj državi.

Ministar pravde Bekir Bozdag rekao je juče da je u planu izgradnja zatvorskih ustanova, gde će homoseksualci biti odvojeni od drugih zatvorenika kako bi bili zaštićeni.

“Zatvorenici koji se izjasne da su gej neće biti sa ostalim zatvorenicima u zajedničkom sektoru ili tokom društvenih aktivnosti u novim zatvorima”, naveo je Bozdag u pisanom odgovoru na pitanje opozicionog poslanika.

Aktivisti koji štite prava homoseksualaca osudili su ovu nameru, podsećajući da su homoseksualci već izolovani u turskim zatvorima, što je i Ministarstvo pravde priznalo.

– Ovakav vid segregacije nije ništa drugo nego kažnjavanje – izjavio je portparol grupe Kaos Gl Murat Kojlu i dodao da vlada umesto da stvori prostor na kome mogu svi da žive zajedno, bez obzira na seksualnu orijentaciju, ponovo proganja homoseksualce.

Prema statističkim podacima Ministarstva pravde, u turskim zatvorima je zvanično 79 zatvorenika homoseksualaca, biseksualaca ili transvestita, ali je njih mnogo mnogo više jer veliki broj zatvorenika ne želi da otkrije svoju seksualnu opredeljenost.

Za razliku od mnogih muslimanskih zemalja, homoseksualnost nije krivično kažnjiva u Turskoj, ali je široko rasprostranjena homofobija i često praćena nasiljem.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s