Osuđeniku na smrt vešanjem Irancu Balalu Abdolahu je već bila omča stavljena oko vrata zbog ubistva, imao je još vremena da poslednji put udahne, a onda se dogodilo nešto neočekivano, prišla mu je majka žrtve, ošamarila ga i oprostila mu i skinut je s vešala.

Pre sedam godina Balal je u uličnoj tuči u gradu Rojan, u regiji Mazandaran, nasmrt izbo osamnaestogodišnjeg Abdolaha Hoseinzadeha.

Osuđen je na smrt vešanjem, a porodica žrtve, prema tamošnjem zakonu, trebala je da gurne stolicu na kojoj je stajao.

Ali, ono što se desilo zapanjilo je sve koji su posmatrali egzekuciju.

Balalu je bila postavljena omča oko vrata, a na očima je imao povez. U trenucima kada se spremao poslednji put da udahne vazduh, osetio je da se ljudi oko njega komešaju. Osetio je udarac na licu, buku i ljude oko sebe.

Majka žrtve je prišla Balalu, snažno ga ošamarila rekla mu da mu oprašta, a otac ubijenog mladića je prišao i skinuo omču s vrata mladića, poštedivši mu život.

Balalova majka odmah je prišla uplakanoj majci koja je izgubila sina i zagrlila je. Dve žene dugo su stajale zagrljene plačući, jedna jer je izgubila sina, a druga jer je njenom sinu pošteđen život.

Postupak Abdolahove majke bio je posve neočekivan i začuđujući, posebno zbog toga što je ona izgubila još jednog sina, jedanaestogodišnjeg Amirhošeina koji je stradao u saobraćajnoj nesreći.

“Moj sin Abdolah je šetao pijacom s prijateljima kada ga je Balal gurnuo. Abdolaha je to uvredilo pa ga je udario, a ovaj je iz čarape izvukao nož i izbo ga”, rrksoo je otac mladića koji je ubijen.

On je rekao da je ipak odlučio da oprosti Balalu jer smatra da nije namerno ubio njegovog sina, odnosno da je bio mlad, neiskusan, naivan i nije znao da koristi nož, šiše Gardijan.

“Pre tri dana moja supruga je usnila starijeg sina koji joj je rekao da su on i njegov brat na mnogo boljem mestu i zamolio je da se ne sveti”, dodao je otac žrtve.

Iako su Abdolahovi roditelji oprostili ubici i spasili mu život, njega čeka zatvor, jer porodice žrtava mogu spasiti počinioca smrtne, ali ne i zatvorske kazne.