Završeno prvo prvo ročište po tužbi majki Srebrenice  

U Okružnom sudu u Hagu danas je, nakon četiri sata rasprave, završeno prvo ročište po tužbi majki i udovica žrtava rata u Srebrenici 1995. godine protiv države Holandije i njenih pripadnika “plavih šlemova” UN-a u BiH zato što, kako se navodi, nisu sprečili srebrenički masakr.

Udruženje “Majke enklava Srebrenica i Žepa” je tužbu na 300 stranica podnelo u junu 2007. godine i traži da Holandija odgovara zato što nije “sprečila genocid u toj zaštićenoj enklavi Ujedinjenih nacija”.

Predsednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepe” Munira Subašić izjavila je da bi presuda po ovoj tužbi trebala biti za tri meseca, odnosno 15. jula.

Ona je, međutim, izrazila bojazan da bi odluka suda mogla biti politički uslovljena budući da, kako je rekla, ukoliko odluka bude protiv Holandije druge zemlje neće dati svoje vojnike da budu u misijama u nekim državama.

Ona, ipak, misli da će, kako je rekla agenciji Fena, ukoliko bude pravde, presuda biti doneta u korist majki Srebrenice.

Inače, majke Srebrenice su danas pred Haškim tribunalom organizovale protest, a pridružili su im se i članovi nekih udruženja i nevladinih organizacija iz Švajcarske, Nemačke i Holandije.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s