Srbija prvi put na sajmu knjiga u Skoplju i Sarajevu

Srbija će biti predstavljena na Međunarodnom sajmu knjiga u Skoplju (od 8. do 14. aprila), a zatim i u Sarajevu (23-28. aprila), saopštila je danas Narodna biblioteka Srbije (NBS) kao izvršni organizator.

Srbija prvi put na sajmu knjiga u Skoplju i Sarajevu

Prvi put nakon razdvajanja bivših jugoslovenskih republika srpski pisci i izdavači će se organizovano pojaviti na ova dva sajma čime će se povećati regionalno prisustvo naše književnosti i izdavaštva.

To je u skladu sa opredeljenjem Ministarstva kulture i informisanja u vezi sa intenziviranjem predstavljanja naše književnosti na najznačajnijim međunarodnim i regionalnim sajmovima knjiga, ističe se u saopštenju.

U Skoplju će biti predstavljeni književnici Goran Petrović, Dragan Jovanović Danilov i Srđan V. Tešin. Nacionalni štand Srbije će u Skoplju biti izložbenog karaktera.

Predviđeno je da se u Skoplju, pored sajamskih predstavljanja naših autora, organizuju i programi u samom gradu, dostupni široj publici, kao i posebni susreti sa članovima srpske zajednice.

Nakon veoma uspešnog predstavljanja naše zemlje na nedavno završenom Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu, kao i činjenice da je Srbija od 2. aprila ove godine punopravni član prevodilačke mreže “Traduki”, organizovanje Nacionalnog štanda Republike Srbije u okviru Međunarodnog sajma knjiga u Skoplju, kao i prateće manifestacije, omogućiće još bolje predstavljanje naše književnosti u ovoj zemlji i daće impuls većem prevođenju dela srpskih pisaca na makedonski jezik, ističe BS.

U odnosu na prethodnu godinu kada je Srbija učestvovala na četiri međunarodna sajma knjiga u inostranstvu, ove godine naša zemlja biće predstavljena na osam važnih sajamskih manifestacija.

Ministarstvo kulture i informisanja je za tu namenu obezbedilo sredstva koja su pet puta veća nego u prethodnoj godini. Prvi put izvršni organizator nastupa Republike Srbije na međunarodnim sajmovima knjiga je NBS, dodaje se u saopštenju.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s