Sjećanje na žrtve opsade Sarajeva

Kako kaže koordinator UDIK-a, Edvin Kanka Ćudić, postavljanjem crnog platna s bijelim brojevima žele podsjetiti na 11.541 ubijenog stanovnika glavnog grada Bosne i Hercegovine tokom višegodišnje opsade

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) u ponedjeljak je ispred sarajevske Katedrale postavilo instalaciju 11.541 posvećenu svim žrtvama opsade glavnoga grada Bosne i Hercegovine koja je trajala 1.452 dana, od 1992. do 1995. godine.

Kako kaže koordinator UDIK-a, Edvin Kanka Ćudić, postavljanjem crnog platna s bijelim brojevima žele podsjetiti na 11.541 ubijenog Sarajliju.

Ujedno, cilj im je i da vide znaju li stanovnici Sarajeva šta ovaj broj predstavlja.

Crno platno s bijelim brojevima i buketom cvijeća ostaje ispred Katedrale, kako je rečeno, do daljnjeg. Ćudić je rekao da je ovo ujedno i poziv da se napravi spomen-obilježje posvećeno svim nastradalima tokom opsade Sarajeva.

Gotovo četverogodišnja blokada Sarajeva za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini počela je zauzimanjem Međunarodnog aerodroma u naselju Ilidža od strane tadašnje Jugoslavenske narodne armije u noći s 4. na 5. april 1992. godine, a završila se 29. februara 1996. godine. Sarajevska je opsada s 1.425 dana jedna od najdužih u historiji modernog ratovanja.

Za vrijeme opsade prosječno je palo 329 granata dnevno na Sarajevo. Rekord od 3.777 ispaljenih granata uknjižen je 22. jula 1993. godine.

Tokom opsade ubijen je 11.541 građanin Sarajeva, a među njima 1.601 dijete. U glavnom gradu BiH je tokom opsade bilo 50.000 ranjenih. Broj stanovnika se pri kraju opsade 1995. godine smanjio na 250.000.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s