Ko je kriv za propadanje jednog od najstarijih kulturno-istorijskih spomenika u Novom Pazaru

Porodica Murtezić ponovo je, pre godinu i po dana, postala vlasnik Amir-aginog hana, kulturno-istorijskog spomenika u centru Novog Pazara. Agencija za restituciju je, na osnovu Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenja, objekat vratila potomcima graditelja. Time je, zvanično, stavljena tačka na višedecenijske napore bivših vlasnika da ponovo dođu u posed nacionalizovane imovine ali je, istovremeno, otvoreno pitanje šta će biti sa Amir-aginim hanom, inače jedinim prenoćištem tog tipa koje ima kulturno-istorijsku i urbanističku vrednost. Toj građevini iz 18. veka preti opasnost da postane ruglo u centru grada i da izgubi sve karakteristike kulturno-istorijskog nasleđa.

– Za renoviranje pansiona treba nam mnogo novca, a mi ga nemamo. Očekujemo pomoć od Turske agencija za razvoj (TIKA) jer to je jedina nada da sačuvamo sva kulturno-istorijska obeležja hana. Osim toga, stalno iščekujemo da predstavnici Ugostiteljskog preduzeća Lipa dođu i zapisnički preuzmu deo preostalog inventara – kaže Seniha Murtezić i najavljuje krivičnu prijavu protiv ovdašnje gradske uprave „zato što nisu postupili po rešenju Agencije za restituciju da pre godinu dana izvrše primopredaju objekta“.

Ona tvrdi da zbog toga han „leži“ neiskorišćen i najavljuje da će na sudu tražiti da im grad Novi Pazar plati tu „ležarinu“. Gradska javna pravobraniteljka Dženana Hamidović odbacuje te optužbe i objašnjava da je „izvršenje izgubilo smisao“.

– Pre nego što je pokrenut postupak izvršenja, saznali smo da su se naslednici upisali, kao vlasnici, u Katastar nepokretnosti i da koriste deo prostora. Zapravo, naslednici hana su sa onima koji su bili u tom prostoru zaključili ugovor i počeli da naplaćuju zakupninu – ističe Dženana Hamidović.

Porodica Murtezić je svoje napore da „dedovinu vrati u svoje vlasništvo“ intenzivirala pre pet godina kada je Ugostiteljsko preduzeće Lipa dobilo većinskog vlasnika, koji je za 1.380.000 evra dobio pet objekata, ali ne i ovaj. Većinski vlasnik je smatrao da mu po „automatizmu privatizacije“ pripada i Amir-agin han i pred sudom je krenulo dokazivanje vlasništva. Sa jedne strane bio je novi vlasnik, a sa druge -naslednici i lokalna samouprava. Agonija naslednika, koji su u nameri da ostvare svoje pravo na povraćaj imovine, štrajkovali glađu i pretili samospaljivanjem, trajala je više od tri godine, odnosno sve dok Agencija za restituciju nije donela rešenje u njihovu korist.

Pošto je reč o kulturno-istorijskom spomeniku od velikog značaja, lokalna samouprava je pokušala da ga uzme pod svoje okrilje. Pre četiri godine, pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Kragujevcu, Amir-agin han je vraćen gradu a od Agencije za restituciju zatraženo je da taj kulturno-istorijski spomenik ne vraća naslednicima. Kada je najavljena privatizacija UP Lipa od Agencije za privatizaciju je zatraženo da se iz privatizacije izuzme ovaj, i još tri objekta, kojima je tada gazdovalo Ugostiteljsko preduzeće. Zahtev je najpre odbijen, a onda je uvažena odluka gradskog parlamenta o poništavanju odluke iz 1970. godine o davanju četiri objekta na korišćenje UP Lipa. Ugovor o trampi, koji je 1970. godine sačinjen između tadašnje Skupštine opštine i preduzeća Lipa, nije valjan, jer kulturno-istorijski spomenici nisu mogli da budu predmet trampe. Po Zakonu o zaštiti kulturnih dobara samo grad može da upravlja tim spomenicima. Greška je ispravljena u novembru 2008. godine kada je Skupština grada poništila tu odluku. Tadašnja trampa napravljena je zbog objekta u Novopazarskoj Banji u kojem se sada nalazi Specijalna bolnica.

Amir-agin han nacionalizovan je 1959. godine kao poslovni prostor veći od 70 kvadratnih metara. U njemu je bilo 17 lokalna, 16 je nacionalizovano a jedan je ostavljen vlasniku za obavljanje obućarske delatnosti i pre dvadesetak godina je prodat. Han zauzima površinu od oko 7,6 ari i sada poslovni prostor od oko 800 kvadratnih metara čeka na renoviranje. U 18. veku, kada je sagrađen, služio je kao konačište dubrovačkih i carigradskih trgovaca, ali i drugih putnika namernika. U svojoj, gotovo dva veka dugoj tradiciji, bio je i tržni centar sa dućančićima, zatim sedište UP Lipa, etno restoran u pokušaju, i najzad sedište privatnih turističkih agencija. Sada je ruina koja čeka da je neko renovira i vrati joj stari sjaj dotera.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s