Karl fon Habsburg: Gavrilo Princip je učinio kriminalno delo

„U celoj Evropi je bila kriza. Da povod nije bilo Sarajevo, onda bi možda tri meseca kasnije imali drugi povod. Smrt Franca Ferdinanda nije bilo samo kriminalno delo, već političko“, rekao je u intervjuu za bečki Kurir, Karl fon Habsburg, naslednik Franca Ferdinanda, koji će od ponedeljka do srede boraviti u Srbiji.

gavrilo princip sudenje foto wikipedi 1384252228 395975 450x304 Karl fon Habsburg: Gavrilo Princip je učinio kriminalno delo

Karl Habsburg je odbacio tvrdnje austrijskog istoričara Manfreda Rauhenštajnera da je car Franjo Josif glavni krivac, zato što je naredio rat protiv Srbije.

„Ja to vidim drugačije. Ne može se nijedna osoba koja je bila umešana osloboditi krivice, a tako ni car Franjo Josif. Međutim, nije tačno prikazati da je on pokrenuo čitavu stvar. To je bio Gavrilo Princip, a Franjo Josif nije zaustavio kamen koji je pokrenut, već ga je dalje kotrljao. Kao i mnogi drugi političari tog doba“, objasnio je on svoje viđenje.

Upitan zašto je Franc Ferdinand, i pored svih upozorenja i ranijih atentata, kroz Sarajevo prošao bez zaštite u otvorenom automobilu, Karl Habsburg objašnjava da to ima veze sa njegovom ličnošću i da je želeo da izdejstvuje razumno rešenje za slovenske narode u okviru Monarhije.

Prema njegovim rečima, u Francu Ferdinandu je bilo duboko ukorenjeno da „vojnik ne sme imati strah“, zbog čega je preuzeo rizik na sebe.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s