Glasnik Nacionalnog kongresa Republike BiH: MUHAMED FILIPOVIC BI GRADIO BUDUCNOST NA GENOCIDU

POKRET ZA REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU; Glasnik Nacionalnog kongresa Republike BiH – br. 871; 

28. mart 2014. 

1. MUHAMED FILIPOVIC BI GRADIO BUDUCNOST NA GENOCIDU

2. MUHAMED FILIPOVIC – “ZLO RADJANJE, GOTOVO SUDJENJE”

2.1 BIJES MUHAMEDA FILIPOVICA ZBOG INZKOVOG UDARCA REPUBLICI SRPSKOJ

2.2 SRBIJA JE PRVA NAPUSTILA JUGOSLOVENSKU FEDERACIJU

2.3 CILJ PROJEKTA NIJE BIO DA REPUBLIKU BiH OSTAVE U TITOVOJ JUGOSLAVIJI NEGO U MILOSEVICEVOJ SRBOSLAVIJI

3. IZBORI U SRBIJI: POBEDA PRAGMATICNOG NACIONALIZMA

4. EKSPLOZIJA  NEZADOVOLJSTVA NARODA, POSLJEDNJA OPOMENA REZIMU

5. ZASTO SE KONFERENCIJA O RATNIM ZLOCINIMA NAD ZENAMA ODRZAVA U SARAJEVU, A NE MEDJU POCINIOCIMA ZLOCINA

1. MUHAMED FILIPOVIC BI GRADIO BUDUCNOST NA GENOCIDU

U najnovijem intervjuu za Srnu (Srpska Novinska Agencija-SRNA) navodni akademik, a istinski velikosrbin po zanimanju, Muhamed Filipovic porucuje BiH javnosti: “Buducnost u Bosni i Hercegovini se ne može graditi tako što ce se Republika Srpska nazivati “genocidnom”.”

Po Filipovicu, znaci, trebamo sakriti i zaboraviti da je bio genocid, da bi na njemu mogli graditi buducnost?!

Filipovic kaze i slijedece: “Upotreba pojma genocid previše je slobodna i od pocetka nisam za to da se cijela istorija rata posmatra iz ugla prethodno date definicije. Ako unaprijed sve žrtve definišete kao žrtve genocida, onda niste blizu istine.”

On smatra da se na tom terminu insistira i zato što je medjunarodna zajednica pristala na to, “jer joj je bilo lakše da problem sa kojim se suocila rješava na taj nacin da jednima prizna pravo da budu žrtve genocida, a drugima prizna pravo da prave sebi republiku”. – kraje citata.

I ovo je podvala, jer nije mogla medjunarda zajednica osnovati Republiku srpsku, nego su to uradili domaci velikosrpski kadrovi Izetbegovic, Lagumdzija, Silajdzic, Filipovic i ostali svojim pregovorima i potpisima.

Buduci da je velikosrpstvo Filipovicevo isitinsko zanimanje, on je i ranije, u vise navrata, davao slicne izjave, koje smo svojevremeno analizirali. Zato, nema potrebe da na njega ponovo trosimo vrijeme i pisemo novi odgovor. Umjesto toga mi cemo podsjetiti na jedan njegov veoma slican intervju iz 2009 za banjalucke Nezavisne novine i tadasnji odgovor Nacionalnog konngresa Republike BiH.

2. MUHAMED FILIPOVIC – “ZLO RADJANJE, GOTOVO SUDJENJE”

Pise: Vahid Sendijarevic

2.1 BIJES MUHAMEDA FILIPOVICA ZBOG INZKOVOG UDARCA REPUBLICI SRPSKOJ

U clanku pod naslovom “OHR – jedna neslavna historija” objavljenom 20. juna 2009. u “Nezavisnim Novinama” Muhamed Filipovic se ponovo, po ko zna koji put, razgolicuje kao izdajnik Bosnjaka, Hrvata i Srba koji Bosnu i Hercegovinu dozivljavaju kao svoju domovinu.

Objavljivanje njegovog clanka u Nezavisnom Novinama je reakcija na ODLUKU OHR-a kojom se ukidaju Zakljuci Narodne skupstine Republike Srpske br. -1-787/09 i br. -1-788/09 doneseni 14 maja 2009. godine. OHR ovom svojom odlukom potvrdjuje da Skupstina RS ne predstavlja suverenu drzavu nego genocidnu tvorevinu RS kojoj se moze legalno nametnuti volja internacionalne zajednice sto je razgoropadilo naseg “akademika” i izdajnika Muhameda Filipovica.

Muhamed Filipovic ocito zaboravlja da su donesene dvije pravosnazne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a (752 i 757 iz 1992) kojima su Srbija i Crna Gora oznacene i kaznjavane kao agesori na Republiku BiH i presuda Internacionalnog suda pravde kojom se jasno definise da je Srbija odgovorna sto nije sprijecilia genocide u BiH i da su izvsioci genocida institucije genocidne tvorevine Republike Srspke.

Muhamed Filipovic svoj clanak pocinje sa pravoslavnom poslovicom “ZLO RADJANJE, GOTOVO SUDJENJE” u kojem svu zuc istresa na medjunarodnu zajednicu kao iskljucivog krivca sto su nas, kako on kaze, stranci gurali iz Jugoslavije njihovim ocjenama Jugoslavije i Srbije. On ide korak dalje i optuzuje Bosnjacku politiku da je pristala da ucestvuje u procesu rusenja Jugoslavije i time uzela ucesce u nasilju koje je eto najvise pogodilo samu Bosnu i Hercegovinu.

2.2 SRBIJA JE PRVA NAPUSTILA JUGOSLOVENSKU FEDERACIJU

Podsjetimo ovdje Muhameda Filipovica da je Miloseviceva Srbija prva izvrsila jednostrano otcjepljenje od Jugoslavije, dakle razbila Jugoslaviju sto je Muhamedu Filipovicu kao akademiku i diplomati vrlo dobro poznato, ali nas “akademik” svjesno zrtvuje integritet svoje licnosti da jos jednom pokusa odraditi stvar za Veliku Srbiju.

Republika BiH nije izasla iz federalno uredjene Jugoslavije sa uspjesnim samoupravnim sistemom kako tvrdi Filipovic u svom clanku nego iz Miloseviceve velike Srbije koju je Milosevic iz politickih razloga zvao Jugoslavijom kako bi obezbjedio legalnost zlocina agresije na Republiku BiH i Republiku Hrvatsku.

Ovo o cemu mi govorimo i vrabci na krovu znaju, ali eto nas akademik i diplomata Muhamed Filipovic toboze ne zna. Godinama razni mediji u BiH, Srbiji i svijetu prenose clanak beogradskog Advokata Srdje Popovica o tome kako je Miloseviceva Srbija prva izvrsila jednostrano otcjepljenje od federalno uredjene Jugoslavije sa uspjesnim samoupravnim sistemom, kako bi to rekao Muhamed Filipovic.

Slijedi zakljucak na kraju toga clanka advokata Popovica:

Srbija je POSTALA NEZAVISNA DRŽAVA po sopstvenom Ustavu od 28. septembra 1990. godine (donijetom više od godinu dana prije kasnijeg proglašenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske, 8. oktobra 1991.). Ova cinjenica zamagljivana je Miloševicevom propagandom prema kojoj je uzrok rata bio ¨borba protiv separatizma¨. Ta cinjenica je zamagljivana iz straha od strane intervencije, jer tobož Miloševic cuva ¨teritorijalni integritet SFRJ¨, a ne vrši agresiju na tudu teritoriju.

Naime, prema clanu 72. Ustava Republike Srbije iz 1990. godine: ¨Republika Srbije ureduje i obezbjeduje: suverenost, NEZAVISNOST i teritorijalnu cjelokupnost Republike Srbije i njen MEÐUNARODNI POLOŽAJ i ODNOSE S DRUGIM DRŽAVAMA i MEÐUNARODNIM ORGANIZACIJAMA¨, kao i ¨ODBRANU i bezbjednost Republike Srbije¨ (¨oružanim snagama kojima u miru i ratu rukovodi Predsjednik Republike Srbije¨, clan 83 Ustava)

Shodno tome, clanom 135. stav 2. Ustava Srbija se sama izuzima iz pravnog sistema SFRJ, za nju od tada zakoni SFRJ više ne važe. Tom odredbom se predvida PRAVO Srbije da, po svojoj volji, ¨poštuje¨ savezne zakone jedino onda ¨kada joj je to u interesu¨. U pravu je ova klauzula poznata kao klauzula ¨si volam¨ (ako hocu) i ima dejstvo da poništava svaku obavezu preuzetu pod ovim uslovom. Prirodno, ako imam pravo da radim ¨šta hocu¨ onda nemam nikakvu obavezu.

Ubrzo zatim, dosljedna svojoj nezavisnosti i suverenosti, Srbija donosi niz zakona iz nadležnosti nekadašnje federacije kojima ureduje sopstvenu kreditnu i monetarnu politiku, sopstvenu politiku kontrole cijena, uvodi dažbine na robu iz inostranstva (i nekadašnjih republika SFRJ), naplacuje sopstvene carine itd.. i ukida niz zakona kojima je svrha provodenje nekadašnjeg saveznog zakonodavstva. Po zakonima SFRJ (koju tobož brani Miloševic) i srpski Ustav i srpsko zakonodavstvo tog vremena predstavljali bi najteža krivicna djela. Ali, Srbija je donošenjem tog Ustava postala suverena i nezavisna i time izuzeta iz jurisdikcije bivše SFRJ, pa ta djela niko nikada nije ni mogao da procesuira.

– Kraj citata iz Popovicevog clanka.

Nas “akademik” po ko zna koji put izjednaci okupatore i zrtve okupacije, one koji pocinise zlocin genocida i zrtve genocida sto je bio i jeste jezik cetnika i nihove genocine tvorevine. To je jezik Cerica kada na dzenazi u Potocarima kaze da je u Srebrenici brat ubio brata. To je jezik Alije Izetbegovica kada kaze da se on uvijek borio za ocuvanje Jugoslavije, a ne za njeno rusenje, bez obzira sto je Milosevic davno srusio Titovu Jugoslaviju i pravio “srboslaviju”. Po Muhamedu Filipovicu drzavljani BiH su odgovorni za agresiju od strane Srbije i Crne Gore i za zlocin genocida jer su iskoristili svoje ustavno pravo na samoopredjeljenje i na Referendumu o nezavisnosti izjasnili za suverenu drzavu Republiku BiH i time “rusili Jugoslaviju”.

2.3 CILJ PROJEKTA NIJE BIO DA REPUBLIKU BiH OSTAVE U TITOVOJ JUGOSLAVIJI NEGO U MILOSEVICEVOJ SRBOSLAVIJI

Samo da podsjetimo, cilj izdajnika nije bio da se izadje iz Miloseviceve Jugoslavije (citaj velike Srbije). Sjetimo se prijedloga Alije Izetbegovica o Asimetricnoj Jugoslaviji kojeg su gradjani Republike BiH odlucno odbili. Sjetimo se pregovora dvije godine nakon sto se Srbija otcjepila iz Jugoslovenske federacije koje je u Beogradu Muhamed Filipovic zajedno sa izdajnikom Adilom Zulfikarpasicem vodio sa Milosevicem o “Istorijskom sporazumu Srba i Muslimana” koje su gradjani Republike BiH odbili sa odlucnim “NE”.

U svom clanku, Muhamed Filipovic kaze kako je on na pocetku rata branio legitimnu drzavu, vlast i njene predstavnike i kako “Nazalost, oni nisu branili legalitet i legitimitet svoje vlasti i suverenitet naroda Bosne i Hercegovine, vec su nizom postupaka polako razarali njen suverenitet i odustajali od njihovih osnovnih nacela”.

Mi se slazemo sa njegovom konstatacijom kako su same vlasti, citaj Alija Izatbegovic i izdajnicka bratija, koje su toboze predstavljale interes Bosnjaka i muslimana, unistavale i danas unistavaju legalitet Republike BiH. Ono sto Muhamed Filipovic skriva je to da je on uvijek bio clan tog izdajnickog tima, njihov ambasador i diplomata, njihov specijalni pregovarac sa Milosevicem, clan njihovog tima sa specijalnim zaduzenjem da Bosnjake i muslimane prevodi zedne preko vode.

Muhamed Filipovic nikako da se sjeti da imaju legalne i pravosnazne odluke Savjeta bezbjednosti UN-a o agresiji na Republiku BiH i pravosnazna presuda Internacionalnog suda pravde o genocidu, i da je ustav Republike BiH samo suspendovan i da pod uslovom da genocidni Daytonski ustav ne funkcionise gradjani BiH imaju pravo da vrate svoju Republiku BiH. Jasno je da se Muhamed Filipovic ne bori za legalnost Republike BiH nego za legalnost jedne druge republike, genocidne Republike Srpske.

Ono sto je najtuznije u izdajnickom pohodu Muhameda Filipovica je to da pored ocite izdaje jos uvijek ima onih Bosnjaka i muslimana koji ga vide kao nekoga ko zastupa njihove interese. Nazalost, jos uvijek ima I onih Hrvata koji ne vide da Muhamed Filipovic nije nikada predstavljao interes Bosnjaka i muslimana u BiH nego iskljucivo interes Velike Srbije.

Muhamed Filipovic se u svom clanku sluzi pravoslavnom poslovicom “ZLO RADJANJE, GOTOVO SUDJENJE” kao sto se mulimani sluze ajetima Kur’ana. Mi smo zahvalni Muhamedu Filipovicu sto nas je upoznao sa ovom poslovicom jer ga ova poslovica perfektno opisuje. Onog dana kada se rodio Muhamed Filipovic rodilo se veliko zlo Bosnjacima, Hrvatima i Srbima koji Bosnu i Hercegovinu dozivljavaju kao svoju domovinu. O znacenju poslovice ZLO RADJANJE, GOTOVO SUDJENJE mogu se naci informacije na internetu tako sto se u “search engine” ukucaju rijeci ove poslovice.

_________________________________________

3. IZBORI U SRBIJI: POBEDA PRAGMATICNOG NACIONALIZMA

Beograd 14. mart 2014

Izvor: Helsinški bilten, Br. 101

Izvod iz duze studije pripremila Sonja Biserko.

Izbori 2014, predstavljali su biranje najboljeg izvodjaca politike “pragmaticnog srpskog nacionalizma” koja ce promovisati tesnu saradnju sa EU i Zapadom, ali bez prihvatanja njihovog vrednosnog sistema i uz negovanje panslavenskih emocija (odnosi sa Rusijom) i temeljnih postavki srpskog nacionalizma.

Pobeda SNS sa tako ubedljivom vecinom pogubna je za politicki život Srbije. Takoreci, pluralizam je gotovo nestao. Parlament koji i do sada nije obavljao svoju kontrolnu funkciju imace još manji znacaj i ulogu u ovom sazivu. Partijski uticaj ce biti veci nego ikada…

Kriza u Ukrajini otvorila je mnoge sumnje u pogledu buduce orijentacije vlade. Cinjenica da su Aleksandar Vucic i Ivica Dacic odmah posle izbora otputovali u Moskvu u jeku ukrajinske krize takode otvara neka pitanja. Izjava o Ukrajini je uznemirila zapadne posmatrace koji pažljivo prate svaki pokret u odnosima Srbije sa Moskvom. Taj odnos je upravo u ovom trenutku od kljucne važnosti u pozicioniranju buduce vlade u odnosu na reforme i evropske integracije, posebno clanstvo u NATO.

Najviše zabrinjava odnos nove vlade prema Republici Srpskoj koji se i dalje zasniva na politici “ocuvanja Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske”. Takode, uznemirava i cinjenica da je upravo Milorad Dodik, nakon sastanka sa Aleksandrom Vucicem, imao zadatak da obelodani stav o Ukrajini.

Najveca neizvesnost važi za buduce uredivanje Srbije. U tom pogledu SNS nije dala ni naznake pravca u kom ce se kretati, a u praksi je nastavila politiku centralizacije Srbije, posebno u Vojvodini. Vojvodina je najveci poraz onih stranaka koje zagovaraju autonomiju.

______________________________

4. EKSPLOZIJA  NEZADOVOLJSTVA NARODA, POSLJEDNJA OPOMENA REZIMU

Narod nije mogao istrpiti ponašanje vlasti u BiH. Probleme  u privredi i društvu su proizveli politicari svih nivoa vlasti. Tajkunske  i jaranske privatizacije, pljacke i okupacije preduzeca uradili su ovi koji danas zavaljeni u fotelje, nedodirljivi, nece da prstom mrdnu za obespravljenu i osiromašenu armiju radnika. Štrajkovi, blokiranje prometnica, mirne demostracije, upozorenja, štrajkovi gladju, šatorska naselja, dolazak pred skupštine;  federacije, kantona, opcina bilo je uzalud, niko nije pokazao interes da sasluša te nesrecnike ciji su razlozi  bili opravdani, nisu pristajali na razgovor, a o pomoci da ne govorimo. Naviknuti da im niko ništa ne može, mislili su da se pobune naroda dešavaju drugima, daleko od njih i da ce to sve utihnuti za dan dva, kako se vec dešavalo ranije. Ovoga puta nije moglo biti tako. Ekstremno nezadovoljstvo je kulminiralo, a velika je sreca što nije došlo do žrtava. Politika je sve darivala svojim poslušnim clanovima, nesposobnim i neradnicima, lopovima sa jasnim ciljem, da se rastjeraju radnici, unovci pokretna, a nepokretna imovina stavi pod hipoteku, podignu krediti u bankama, a novac podijeli u bandi koja je to omogucila.

Sve se to dešava na prijedlog i podršku politicara mocnika uz pomoc bankara, gdje su svi oni imali svoje interese. Tajkuni su dobro cuvani dok odradjuju prljave poslove za svoje šefove. Godinama, lažna obecanja, lopovluk i nemar za gradjane – radnike, doveo je do eksplozije  nezadovoljstva. Desio se narod, sa minimalnim posljedicama, nema mrtvih glava, a štete se mogu sanirati. Ovo treba shvatiti kao posljednju opomenu svim politicarima koji su do sada radili samo za sebe i stranku. Naredno dešavanje naroda, može biti daleko gore, nema više mirnih demostracija, to je prošlost. Osiromašeni  gradjani – djelovace kao kaznene ekspedicije, bez milosti za one koji su ih pretjerali sa svojim bogastvom na racun države i naroda, njima nece trebati antikorucijski zakon niti sud, sve ce se rješavati odmah i na licu mjestu. Gospodo, politicari sve štete nastale u demostracijama padaju na vaš teret. Niste imali osjecaja za vrijeme i koliko je dosta. Svi troškovi nastalih šteta, padaju na vas racun.

Možda planirate da uzmete kredit i da jednom polovinom sanirate štete, a drugu polovinu za sebe. Ako imate i malo obraza i savjesti, umjesto toga smanjicete licne dohotke za 50%, jedino tako se možete ti svoj doprinos. Narod dobro zna ko je lopov. Najopasniji je narodni sud tamo ne igraju veze i poznanstva, nisu potrebni suci i svjedoci niti ima praštanja i odlaganja presude. Kada se analiziraju štete ucinjene kod dogadjanja naroda može se zakljuciti da su objekti institucija vlasti ošteceni onoliko, koliki je njihov doprinos za stanje u gradu, kantonu, državi, onako kako su radili i kolika je njihova uloga:

U Tuzli je nastradao objekat Vlade Tuzlanskog kantona, oni su glavni krivci za stanje u privredi, narod znao i morao ih je kazniti.

U Mostaru najveca šteta je ucinjena na objektu opcine Mostar, totalno uništen, objekat uz još dodatak Gradaske vijecnice. Objekti Vlade HNK pretrpili su manju štetu, dovoljnu za opomenu.  Znaci veliku odgovornost u Mostaru snosi opcina i njen gradonacelnik. Objekti su nastradali, jer nezadovoljni gradani nisu mogli kazniti konja vec su tukli po samaru.

U Sarajevu je platilo predsjedništvo koje inace ništa i ne radi, bolje bi bilo da ga nema, postali su muške sise koje nikom ne trebaju. Oni unose smutnju i nemir medju gradjane BiH.

Ova dogadjanja su dobar znak za bolju buducnost, pojedinci imaju strah u zadnje vrijeme, bježe od javnog pojavljivanja, drugim rijecima dobro se skrivaju od naroda, jer znaju da ce umjesto pozdrava cuti (zasluzene) uvrede. Imaju dovoljno vremena da razmisle do oktobra!

Prof. Hasan

__________________________

5. ZASTO SE KONFERENCIJA O RATNIM ZLOCINIMA NAD ZENAMA ODRZAVA U SARAJEVU, A NE MEDJU POCINIOCIMA ZLOCINA

Imam potrebu da se javim ponukan viješcu o održavanju konferencije pod nazivom ” Prevencija seksualnog nasilja u sukobima …” koja se održava danas, 28.03.2014 u Sarajevu.

Mislim da je tema interesantna samo ne mogu shvatiti zašto se ta konferencija održava u Sarajevu? Zašto je organizira Ministarstvo odbrane BiH?

Nekako bi mi bilo logicnije da se ova tema otvara na podruciju gdje su se dešavala nasilja nad zenama, zar ne? Nekako bi bilo logicnije da se prevencija sprovodi na mjestima gdje se nemili dogadjaji i pojavljuju. Bilo bi logicnije da se ovakva konferencija održava u Foci u sportskoj dvorani “Partizan”, Višegradu, Prijedoru i ostalim mjestima gdje su se nalazili logori za silovanje Bošnjakinja, a ne u Sarajevu.

Koja je svrha da se žrtvi prica o prevenciji zlocina, a zlocincu ne? Nema svrhe žrtvi pricati o kazni vec pociniocu. Da li se iko u Bošnjaka našao da sprijeci zamjenu teza i izjednacavanje žrtve i pocinioca? Zarad demokratije i evropskog puta prihvatamo nametanje nekih stanja koja u stvari nisu onakva kakavim ih predstavljaju, a sve u svrhu dodvoravanja. Dodvoravanja kome?  Da li Evropi ili zlocincu, tu više nisam pametan?!

Nažalost, još uvijek Bošnjaci spavaju. Mirno cute dok im se istorija prekraja, dok se silovanim Bošnjakinjama, a ne njihovim silovateljima, “kulturnim” jezikom prica da je silovanje zlocin.
Ja hajvana naroda , majko mila.

Adnan, Sarajevo

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s