Saudijska Arabija: Žene protiv zabrane upravljanja automobilom

Aktivistkinje u Saudijskoj Arabiji pozvale su juče žene da se suprostave tradicionalnoj zabrani upravljanja automobilima i da budu “za volanima” u subotu, drugog dana posete američkog predsednika Baraka Obame.

– Odredili smo dan mesečno da nastavimo kampanju – navela je aktivistkinja Madiha al Adžruš, insistirajući da je bila “slučajnost” da se njihov otpor poklapa sa drugim danom posete američkog predsednika Rijadu.

Njihova akcija je deo kampanje koja je pokrenuta 26. oktobra 2011. kada je 16 žena policija zaustavila zbog vožnje u Saudijskoj Arabiji.

Amnesti internešenel je pozvao Obamu da zauzme “čvrst stav” po pitanju žena vozača tokom boravka u Rijadu i da se sastane sa aktivistkinjama.

Upućen je poziv Obami da se osvrne na stradanje žena u Kraljevstvu, ističući se da pored nemogućnosti da voze, one suočavaju sa diskriminacijom koja je “ukorenjena” na mnogim nivoima.

“Pod restriktivnom sistemom starateljstva, ženi treba dozvola muškog staratelja da se venča, putuje, izvrši neke hiruške intervencije, prihvatiti plaćeno zaposlenje ili upiše visoko obrazovanje”, navodi se u saopštenju Amnestija.

Međutim, kršenje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji nije bio predmetrazgovora američkog predsednika i saudijskog kralja Abdulaha,potvrdio je jedan američki zvaničnik, a objavio AFP, iako je na desetine američkih parlamentaraca pozvalo Obamu da javno progovori o “sistematskom kršenju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji” i o naporima aktivistkinja da se stavi tačka na zabranu ženi da vozi automobil”.

– Imamo mnogo značajnih zabrinutosti o stanju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji – naveo je neimenovani zvaničnik američke administracije, posebno apostrofirajući “ženske slobode”.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s