ISLAMSKA zajednica Bosne i Hercegovine sa sedištem u Sarajevu, pored Mešihata u Novom Pazaru, biće proširena i na sever Crne Gore. Njen osnovni budući cilj biće jačanje jedinstva Bošnjaka iz svih zemalja regiona.

Ovo je najveća novina koju donosi nacrt izmena i dopuna Ustava Islamske zajednice BiH, koji bi u novoj formi trebalo da bude usvojen u aprilu. U nameri ove organizacije muslimana da svoje delovanje proširi na celu teritoriju Sandžaka, kao i sve prostore gde žive Bošnjaci, prepoznaje se koren panislamskog ujedinjenja u regionu, ali i političke pretenzije verskih lidera.

Iako se Mešihat Islamske zajednice Crne Gore u načelu protivi ovoj ideji, bošnjački verski lideri već duže zagovaraju objedinjavanje muslimanskog korpusa na prostoru bivše SFRJ. Zato je u nacrtu novog Ustava IZ BiH predviđeno formiranje nekoliko uprava (bosanske, crnogorske, novopazarske…) pod kapom sarajevskog rijaseta. Takođe, predviđeno je formiranje Veća muftija ili Ulema-medžlisa. Izmene otvaraju i mogućnost za širenje IZ BiH van granica Balkana.

O ovoj nameri prvi je glasno progovorio sandžački muftija Muamer Zukorlić. On priznaje da je ustrojstvo IZ Crne Gore neregulisano, ali i da će ga rešti budući ustav. Crnogorskim muslimanima biće ponuđeno da prihvate Sarajevo kao svoj duhovni centar.

– Novim ustavom IZ BiH predviđeno je da nekadašnje islamske zajednice zemalja regiona budu deo buduće organizacije – ističe Zukorlić. – To će biti ponuđeno i Crnoj Gori.

Zukorlić ističe i da je on čelnik muslimana celog Sandžaka, pa i severne Crne Gore. Sandžak je, po njemu, istorijsko-kulturološka kategorija koja se “ne može makazama niti bilo kakvim granicama prekrajati”. On podseća i da je još 1993. godine formiran Sandžački mešihat od odbora islamskih zajednica Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Priboja i Prijepolja, Rožaja, Bijelog Polja, Petnjice i Berana.

Da će IZ BiH na čelu sa reis-ul-ulemom Huseinom Kavazovićem ubuduće odlučnije raditi na jačanju bošnjačko-muslimanskog jedinstva, potvrđuje predsednik Mešihata IZ u Srbiji Mevlud Dudić. On kaže da će promene Ustava izjednačiti tretman muslimana u Sandžaku, Hrvatskoj i Sloveniji sa onima u Sarajevu.

– Želimo da pomognemo Bošnjacima u Crnoj Gori, na Kosovu, u Makedoniji… – kaže Dudić. – Moramo se pozabaviti i Bošnjacima u Turskoj, jer više od tri miliona Bošnjaka živi u ovoj zemlji.

Da se iza priče o muslimanskom jedinstvu i brige o “braći po veri”, međutim, kriju politički ciljevi, smatra verski analitičar i stručnjak za islam Dževad Galiješević.

-IZ se nije borila za jedinstvenu muslimansku organizaciju u bivšoj Jugoslaviji – podseća  Galijašević. – Ona je čak svesno razbijala jugoslovensko muslimansko jedinstvo. Zukorlićeve ambicije i želje drugih pojedinaca unutar IZ su nerealne, ali i podmukle, jer one kriju ratne bošnjačke ciljeve. Stvaranja nekih novih prekograničnih muslimanskih regija je opasno po stabilnost regiona – upozorio je Galijašević.

BEZ MEŠANjA NACIJE I VERE

-POZDRAVLjAMO sve ideje koje vode zbližavanju i boljoj saradnji Bošnjaka u regionu. Protivimo se, međutim, mešanju nacionalnih interesa i načina ostvarivanja verskih prava.

Ovo povodom najave promene Ustava IS BiH za “Novosti” kaže reis- ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić. On ističe da će muslimani Srbije u okviru svojih institucija samostalno da odlučuju o svojoj budućnosti.

– Nije dobro da bilo ko sa strane stvara okvir za ispoljavanje verskih prava islamskih vernika, kako u Srbiji, tako i bilo gde drugo – ističe Zilkić.