Integracija Bosne i Hercegovine u NATO je jedan od najvećih ciljeva Vlade SAD!

Ovo je u utorak u Sarajevu, tokom konferencije „NATO i jugoistočna Evropa: BiH, Srbija i Hrvatska“, izjavila predstavnik američke ambasade u BiH Ana Radivilova.

– Članstvo u NATO će doneti BiH bezbednost, stabilnost i ekonomski razvoj. Američka vlada spremna je da pomogne BiH da ide prema NATO, ali se očekuje da domaći političari postignu neki dogovor – naglasila je ona.

Na skupu je rečeno da BiH treba hitno da reši pitanja raspodele vojne imovine kako bi ubrzala put ka Alijansi.

Predsednik Saveta Atlantske inicijative Nerzuk Ćurak rekao je da je Hrvatska već u NATO, da je Crna Gora na sigurnom putu, da je „političko rukovodstvo BiH donelo odluku o ulasku u NATO“, ali da je to u potpunosti „politički deligitimisano“.

– Rukovodstvo Srbije izražava ozbiljnu ambiciju da uđe u EU, ali kada je u pitanju NATO, tu nemamo rezolutan stav nego više provejava ideja neutralnosti – naveo je on i dodao da nijedna zemlja regiona „nema taj luksuz da preferira ulazak u EU, a da zanemaruje ulazak u NATO“.

POSLEDICE BOMBARDOVANjA
Srpski poslanici kažu da Srbi u sebi nose snažnu frustraciju zbog činjenice da ih je u novijoj istoriji ova alijansa bombardovala, i to ne samo vojne položaje, već i civilne. Posledice toga su sve veći broj obolelih od malignih bolesti, jer je NATO bombardovao srpska područja bombama sa osiromašenim uranijumom.

Prema njegovim rečima, to je problem za BiH, jer imajući u vidu unutrašnju strukturu i način donošenja odluka – njen ulazak u NATO u velikoj meri zavisi od toga da li će Srbija krenuti na taj put ili ne.

On smatra da, ako Srbija ne krene na taj put, teško je očekivati da će BiH ući u NATO, izuzimajući situaciju u kojoj bi došlo do radikalne promene politike međunarodne zajednice koja bi se „ponovo umešala u svoj posao i počela da radi ono što joj je mandat“.

– Pošto će to, najverovatnije, izostati, ulazak BiH u NATO je krajnje diskutabilan, delikatan. Bilo bi divno da ima mudrosti da ulazak u tu asocijaciju shvatamo u najširem geopolitičkom i geostrateškom smislu i ekonomskom smislu kao šansu koja će se BiH u neko drugo vreme teško ukazati – rekao je Ćurak.

I dok se političari u Sarajevu zalažu za što brže članstvo BiH u NATO, zvaničnici Srpske tvrde da konačan stav o članstvu zemlje treba da donese narod RS na referendumu, te da će pratiti stav Srbije o ovom osetljivom pitanju.

Od aprila 2009. kada je BiH uslovno dobila Akcioni plan za članstvo u NATO, nije bilo pomaka u rešavanju pitanja vojne imovine na čemu insistiraju zvanični Vašington i Brisel.