Zukorlić: Ja sam muftija i severa Crne Gore

Sandžački Muftija Muamer Zukorlić saopštio je večeras da će novim ustavom Islamske zajednice Bosne i Hercegovine svim islamskim zajednicama regiona biti ponuđeno da budu deo jedinstvene zajednice, sa sedištem u Sarajevu.

Zukorlić je podgoričkoj televiziji “Vijesti” kazao da smatra da je “južni Sandžak, ili severni deo Crne Gore, nerešeno pitanje unutar Islamske zajednice”, te da će novi ustav Islamske zajednice BiH “ponuditi” da Sarajevo bude “duhovni centar i crnogorskim muslimanima”.

“Južni Sandzak ili severnu Crnu Goru, kako ga ko zvao, možemo za sada smatrati nerešenim unutrašnjim pitanjem unutar Islamske zajednice, te jedna od intencija novog Ustava Islamske zajednice sa sedištem u Sarajevu, jeste da se to, dogovorno ili na neki drugi način, pokuša rešiti”, precizirao je on.

Sandžački muftija dodao je da je tim dokumentom predviđeno da Islamske zajednice regiona budu sastavni deo jedinstvene organizacije sa sedištem u Sarajevu.

Zukorlić je kazao da sebe smatra čelnikom muslimana celog Sandžaka, pa i sverne Crne Gore.

“Ja sam muftija sandžački, a Sandžak je istorijsko-kulturološka kategorija i on se ne može makazama ni bilo kakvim granicama prekrajati. Čak smo tada bili uveravani od strane političkog i državnog vrha Crne Gore da osamostaljenje ne može i ne sme uticati na bilo kakve relacije na duhovnom, međuporodičnom, kulturološkom polju”, dodao je Zukorlić.

Podsetio je da je 1993. godine formiran Sandžački mešihat od odbora islamskih zajednica Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Priboja i Prijepolja, Rožaja, Bijelog Polja, Petnjice i Berana.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s