Devojčice u BiH još udaju na silu

Mada je prisilni brak jedna vrsta trgovine ljudima, prema podacima UNICEF-a, šest odsto žena u Bosni i Hercegovini, mahom maloletnica, stupilo je u ovakav vid braka, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Kako prenose banjalučke “Nezavisne novine”, u izveštaju je precizirano da u dogovorene brakove najčešće stupaju žene romske populacije.

“Aktivisti za zaštitu dečjih prava i protiv šverca ljudi primetili su da tužioci u BiH oklevaju da istraže i osude dogovorene brakove romskih maloletnika, prvadajući se da su ti brakovi njihov način života”, ukazuje Stejt department, uz ukazivanje da vlasti u BiH nemaju programe ciljane na smanjenje ugovorenih brakova.

Iz Tužilaštva BiH, pak, tvrde da ova oblast nikad nije bila u njihovoj nadležnosti, već da su predmeti koji se odnose na brakove maloletnih osoba isključivo u nadležnosti entitetskih pravosudnih institucija.

Stručni saradnik za odnose s javnošću ombudsmana za decu Republike Srpske Vesna Popović navela je da svi maloletnički brakovi dovode do povrede njihovih osnovnih prava, pre svega prava na nesmetan psihofizički razvoj i prava na zaštitu zdravlja i obrazovanje.

“A ako su ti brakovi pod prisilom i dogovoreni, onda je to dodatno ugrožavanje elementarnih prava dece i nasilje je nad decom najgoreg oblika”, istakla je Popovićeva.

  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s