Radončić: Izetbegović i Lagumdžija napravili pakt sa đavolom

Nakon višenedeljnih protesta građana Sarajeva, poseta najviših evropskih zvaničnika – komesara za proširenje Štefana Filea i šefice diplomatije Ketrin Ešton i najavljenog novog pristupa EU prema BiH, vest dana u BiH medijima je smena ministra bezbednosti Fahrudina Radončića.

Radončić je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH smenjen juče većinom glasova, na inicijativu poslaničkog Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) zbog toga jer, kako tvrde, ništa nije učinio da spreči rušilačke demonstracije u više gradova Federacije BiH i Sarajevu 7. februara, kada su gorele zgrade više kantonalnih vlada i Predsedništva BiH.

Tanjug/Fena foto (Almir Razić)

Radončić je nakon glasanja u parlamentu ponovio da nije imao nadležnosti da bilo šta preduzima s obzirom na to da su za javni red i mir zadužene entitetske službe bezbednosti. Iz SDA tvrde drugačije.

Za sarajevski portal Klix. ba Radončić je potom izjavio da je su Izetbegović i Lagumdžija napravili “pakt sa đavolom” i učinili od predsednika Republike Srpske i lidera SNSD-a Milorada Dodika najjačeg političara u BiH.

On tvrdi da njegova smena ima svoju cenu i da se ogleda u “poklanjanju energetskih resursa Srednje Drine i drugih tajnih dogovora koji će uskoro izaći na videlo”.

“Prodali su poziciju ministra bezbednosti Dodiku i nepotrebno mu dali resurse i uticaj. Od Dodika su napravili najjačeg političara u BiH, što za ovu zemlju apsolutno nije dobro”, rekao je Radončić.

Nemački radio Dojče vele javlja da “neki veruju da se radi o političkom samoubistvu SDP-a i SDA”, a dva HDZ-a u BiH da je reč o unutarbošnjačkom sukobu, zbog čega su oni bili protiv Radončićeve smene.

“Ja sam danas, na svoje zadovoljstvo, smenjen od onih koji se boje naroda i onih koji se boje antikorupcijske borbe. Ja sam kao ministar gurnuo grudvu niz brdo i ta grudva borbe protiv korupcije je sve veća. Vi mene na vrhu brda možete streljati, smeniti me, ali grudva je krenula i jako sam ponosan što se to dešava. Raduje me njihov strah”, rekao je Radončić.

Radončić najavljuje da će njegov Savez za bolju budućnost BiH sada delovati isključivo kao opozicija pa se postavlja pitanje ko čini vlast, odnosno većinu i ima li je uopšte. Pre ulaska SBB-a BiH u vlast na državnom nivou tu većinu je činila SDA, uz ostale partije, te će ona sada najvjerovatnije ponovo delovati unutar vladajuće šestorke, tačnije šest lidera.

Smena Radončića predstavlja njegov odličan i najjači predizborni adut, smatra politički analitičar Enver Kazaz: “Ukoliko postoji političko samoubistvo u BiH onda su ga učinili (Zlatko) Lagumdžija i (Bakir) Izetbegović. Bez obzira na sve optužbe o upetljanosti Radončićeve stranke u demonstracije u FBIH i njegove izjave da on ne želi da tuče narod, ovaj momenat u kojem ga Lagumdžija i Izetbegović smenjuju predstavlja potpun trijumf Radončičeve politike. Kako će im u oktobru ovu grešku naplatiti Radončić!”

Samo dan nakon posete visoke predstavnice za spoljnu politiku EU Ketrin Ešton i razgovora o budućnosti BiH koja treba “da se bržim stopama kreće napred”, BiH je u novoj krizi. Nema vladajuće većine, ne zna se ko deluje kao pozicija a ko kao opozicija. Ono što je izvesno je da će takav scenario ostati do oktobra, odnosno do novih izbora.

“Smena Radončića nema veze sa tim šta je on radio ili ne, već sa personalnim trouglom Lagumdžija, Izetbegović, Radončić. To znači povratak SDA u vlast a to je neozbiljno, ali takva je BiH. Ko je opozicija a ko pozicija ne zna se bez mudraca. Svi mudruju i fingiraju zakonodavnu i izvršnu vlast”, tvrdi profesor iz Mostara Slavo Kukić.

Sarajevski “Dnevni avaz” piše da su Izetbegović i Lagumdžija sa svojim partijskim mašinerijama spinovali i širili laži o Radončiću kao tobožnjem “srpskom igraču” u BiH. Glasanje u parlamentu je, međutim, tu bezočnu podvalu raspršilo kao balon od sapunice, piše list i ukazuje da su na transparentima, koje građani drže pred zgradom Predsedništva BiH i na drugim mestima širom Federacije BiH, ispisani zahtevi za smenu i ultimativni odlazak Izetbegovića, Lagumdžije, Nikšića…

Radončić je smenjen sa 28 glasova za (SDA, SDP, SNSD, SDS, PDP), devet protiv (SBB, HDZ, HDZ1990, HSP), te pet uzdržanih (SBiH, DNZ, NSRzB).

Mladen Bosić, šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu BiH, čija je stranka glasala za smenu Radončića novinarima je nakon toga rekao da iza svake smene zvaničnika u BiH stoje Dodik i Lagumdžija.

“Sve smene su rezultat dogovora Dodik-Lagumdžija, pa tako njih dvojica stoje i iza inicijative za smenu Radončića. Stoga, i za stanje u državi najodgovorniji su predsednici SDP-a i SNSD-a- kazao je Bosić”, preneli su mediji u BiH.

Odluka o smeni Radončića biće važeća nakon što je potvrdi Dom naroda u PSBiH.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s