Izrael i Islamski džihad dogovorili primirje

Predstavnici izraelskih vlasti i palestinskog Islamskog džihada iz Pojasa Gaze postigli su dogovor o prekidu vatre, nakon dva dana obostranih raketnih napada.

Predstavnici izraelskih vlasti i palestinskog Islamskog džihada iz Pojasa Gaze postigli su dogovor o prekidu vatre, nakon dva dana obostranih raketnih napada

Predstavnici proiranskog Islamskog džihada, koji su ranije preuzeli odgovornost za raketne napade iz Gaze na južne delove Izraela, rekli su televiziji Si-En-En (CNN) da je dogovoreno primirje.

“Pristali smo na primirje, postignuto uz posredovanje Egipta, dokle god ga se Izrael bude pridržavao”, rekao je lider Islamskog džihada Haled al Bataš. Početak primirja dogovoren je za 15.00 sati po lokalnom vremenu.

Uprkos najavljenom primirju, jedan portparol izraelske vojske rekao je za CNN da vojska mobilizuje rezerviste, kako bi opsluživali sisteme protivraketne odbrane ukoliko to bude potrebno.

Predsednik palestinske samouprave Mahmud Abas je na konferenciji za novinare optužio Izrael za najnoviju eskalaciju neprijateljstava. On je rekao da su izraelske snage “hladnokrvno ubile trojicu Palestinaca na Zapadnoj obali i još trojicu u Pojasu Gaze, a da se od izraelske vlade nije čula ni reč osude ili izvinjenja za taj čin”.

Palestinski ekstremisti ispalili su juče i prekjuče iz Pojasa Gaze nekoliko desetina projektila na jug Izraela, što je primoralo civilno stanovništvo da potraži zaštitu u skloništima, ali nije izazvalo ljudske žrtve.

Pripadnici Islamskog džihada rekli su juče da su ispalili rakete iz osvete za smrt trojice svojih saboraca, koji su u utorak ubijeni u izraelskom vazdušnom napadu. Izraelska vojska saopštila je da su to bili naintenzivniji raketni napadi od 2012. godine, kada je Izrael pokrenuo osmodnevnu vazdušnu kampanju na Pojas Gaze kako bi zaustavio napade. Vojska je navela da su izraelski tenkovi na raketne napade odgovorili vatrom na “infrastrukturu terorista”.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s