Vehabije umesto u Siriju, stigle u zatvor

U Novom Pazaru akcijom protivterorističke policije uhapšena dvojica vehabija osumnjičenih za terorizam . Lisice za I. C. i S. P., lidere lokalnog NVO “Furkan”. Jedan od privedenih trebalo ovih dana da vodi grupu u rat?

 Akcija policije u Donjoj Trnavi aprila 2007. kada je razbijena teroristička grupa u Sandžaku

Akcija policije u Donjoj Trnavi aprila 2007. kada je razbijena teroristička grupa u Sandžaku

Specijalna protivteroristička jedinica MUP-a Srbije u subotu je uhapsila u Novom Pazaru dvojicu vehabija I. C. i S. P.Obojica privedenih su već dugo aktivisti i vođe lokalnog ogranka terorističke grupe, a I. C. je hapšen zbog napada na ekipu sarajevske federalne televizije. Prema zasad nezvaničnim informacijama, ova dvojica se terete za krivično delo terorističkog udruživanja.

U novopazarskoj policiji u nedelju nisu mogli ništa da kažu o ovom događaju, jer se uhapšenim vehabijama “bave” stručnjaci iz Beograda. Upravo antiteroristi iz Beograda su došli u Novi Pazar i munjevito izveli akciju. Sa lisicama na rukama teororisti su prebačeni u prestonicu. Prema nezvaničnim informacijama, vehabije su uhapšene zbog organizovanja i slanja mladih Sandžaklija na sirijsko ratište. Prema ovim informacijama, uhapšeni su pripadnici mesdžida (jedne organizacione jedinice) “Furkan” od kojih je jedan ima i strano državljanstvo. Reč je o državljaninu BiH jer “Furkan” važi za ispostavu vahabijske kolonije iz Gornje Maoče u Bosni.

Jedan od vehabija navodno spremao se da za koji dan krene u Siriju, ali nije potvrđeno da li da ratuje ili da vodi grupu novih boraca. Bliski rođak drugog uhapšenog nedavno je sa kompletnom porodicom, ženom i decom, otputovao u Sriju i tamo se priključio koloniji ratnika iz Sandžaka i Bosne.

Mesdžid “Furkan” već dugo deluje u Novom Pazaru, a za ovu grupu prvi put se čulo kada je njihov prijatelj i bivši član Mevlid Jašarević, po rođenju Novopazarac, pucao na američku ambasadu u Sarajevu. Čelnici “Furkana” tada su se ogradili od Jašarevića, tvrdeći da osuđuju njegov čin, a u žižu javnosti ponovo su dospeli kada su dvojica njihovih članova uhapšena zbog lomljenja kamere i druge opreme ekipi sarajevske Federalne televizije koja je htela da snimi zgradu u ulici u naselju Rasadnik gde je tada bilo sedište “Furkana”. Na suđenju u Sarajevu, Jašarević se nedavno odrekao svih svojih drugova i vehabizma i sa potpuno izmenjenim izgledom (obrijan i ošišan) kajao se zbog svega što je učinio.

Inače, pokret vehabija u Sandžaku deluje u poslednje dve-tri decenije, jedno vreme imao je više od 1.000 članova i trend širenja, bili su strašno “silni” i drski, pa su, neretko, na ulicama presretali i terorisali mlade devojke koje se nisu oblačile po njihovim rigodnim islamskim nazorima, a u džamijama su se često verbalno sukobljavali i tukli sa drugim vernicima. U jednoj od takvih tuča, ispred “Arab-džamije” korišćeno je vatreno oružje, a trojica vehabija su ranjena.

Međutim, nakon otkrivanja terorističkog kampa na planini Ninaji, na granici opština Novi Pazar i Sjenica, hapšenja nekoliko grupa vehabija, koje su planirale terorističke akcije u Novom Pazaru i Beogradu ali i ubistvo muftije Muamera Zukorlića, i posle oružanog sukoba sa policijom kod sela Trnava, kada je ubijen jedan od vehabijskih vođa Ismail Prentić, a teško ranjen Senad Ramović Becan (još u zatvoru), jedan deo vehabija shvatio je da ceo taj pokret nema mnogo veze sa verom i da su uvučeni u kriminal, pa su “skratili brade i produžili pantalone” .

Vehabije u Novom Pazaru i drugim sandžačkim gradovima ponovo su stupili na scenu zahuktavanjem rata u Siriji kada njihove vođe, po instrukcijama i sa parama dobijenim van Srbije, počinju da regrutuju dobrovoljce za vojsku Islamske države Iraka i Šama (IDIŠ), povezanu sa Al kaidom koja ratuje protiv Bašara-al Asada.

Prema nezvaničnim informacijama, u Siriji trenutno ratuje tridesetak Sandžaklija od kojih su petorica poginula. Iz Novog Pazara u Siriji su zauvek ostali mladići Eldar Kundaković i Mirza Ganić. Dok su oni slali slike sa “kalašnjikovima” i ubijenim Sirijcima, u Sandžaku se, na internet-forumima, razvila žestoka diskusija: da li Bošnjaci treba da idu u Siriju i tamo ginu.

AIDA ĆOROVIĆ: SVE JE VEĆI PROBLEM

OD početka rata u Siriji i polemike treba ili ne treba ratovati tamo talas pretnji smrću upućen je svima koji su pozivali na razum. Između ostalih, smrću je zaprećeno aktivistkinji “Urban-ina” Aidi Ćorović, koja je potom dobila policijsko obezbeđenje, potpredsedniku Vlade Srbije Rasimu Ljajiću i ministru unutrašnjih poslova BiH Fahrudinu Radončiću i nizu lokalnih uglednih uljudi.

– Pretili su mi ubistvom samo zato što sam pozivala da ne idu da ratuju u Siriji i što sam govorila da se radi o ljudima “ispranih mozgova” ili plaćenicima koje moćne internacionalne kriminalne grupe, koriste kao “topovsko meso” za ratovanje i dobru zaradu – kaže Aida Ćorović i dodaje da u poslednje vreme u vehabijske redove stupa i sve više pripadnika drugih vera i nacija, Rusa, Srba, Evropljana… Ona potvrđuje da su vehabije i vehabizam opasnost i problem ne samo u Srbiji, već na prostoru cele bivše Jugoslavije i Balkana.

ZBOG OPASNOSTI OD MILITANATA ŠIROM REGIONA MENjAJU SE ZAKONI

6.000 VEHABIJA NA BALKANU

VEHABIZAM na Balkanu poprima zabrinjavajuće razmere i za Evropu ali i za svet. Prema procenama zapadnih bezbednosnih službi, trenutno ih na tom prostoru ima oko 6.000 a nekoliko stotina vehabija ratuje na području Sirije. Obaveštajne službe baratuju podatkom da se čak 11.000 stranih plaćenika iz celog sveta bori u Siriji. Vehabistički pokret je glavna mreža preko koje se strani borci regrutuju, tvrde stručnjaci. U Bosni, Sandžaku, na jugu Srbije, Crnoj Gori i na Kosovu, gotovo svake nedelje sahranjuje se poneki poginuli „šehid“ iz Sirije. Zbog opasnosti koju predstavljaju, Bosna i Hercegovina je nedavno donela zakon kojim zabranjuje vehabijama da vrbuju ljude za ratovanje u inostranstvu. Sličan akt je u proceduri u južnoj srpskoj pokrajini – na Kosovu, a prema najavama potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića pripremaju se izmene Krivičnog zakonika kojim bi se vrbovanje vehabija za rat i kod nas kažnjavalo zatvorom.

– Te izmene predviđaju da će organizatori koji adolescente regrutuju u vehabije za ratište biti osuđeni na pet, a mladići koji pođu u ratni pohod na tri godine zatvora – izjavio je Rasim Ljajić. – Napravili smo predlog izmene Krivičnog zakona i o njemu ćemo veoma brzo pričati sa koalicionim partnerima. Sadašnji zakon ne predviđa nikakvu kaznu za one koji idu u ratne pohode, niti za one koji ih organizuju. Zbog toga se ne mogu kazniti ni za remećenje javnog reda i mira, a kamoli za ozbiljne stvari.

Njihovo delovanje je uglavnom koncentrisano u ruralnim područjima gde retko zalazi obično stanovništvo i policija. Veliki broj vehabija je posebno aktivan u pograničnim delovima.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s