Tri lekara za tri dana pregledali po više od 200 pacijenata, za dan ispisali po 2.000 recepata!

Tri lekara zaposlena u domovima zdravlja u Sarajevu suspendovana su pošto je proverama utvrđeno da su tokom samo jednog dana pregledali više od po 200 pacijenata i pritom ispisali u proseku više od 700 recepata, potvrdio je direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Sarajevskog kantona Kenan Crnkić.

Proverama je, kako je navedeno, utvrđeno da je jedna lekarka u domu zdravlja Vogošća 16. januara pregledala 244 pacijenta i pritom izdala 751 recept. Slični slučajevi zabeleženi su u još dva doma zdravlja, a ovi lekari su suspendovani.

Kako su izračunali u Zavodu zdravstvenog osiguranja, ta tri lekara su, ispisavši više od dve hiljade recepata samo u jednom danu, Fondu napravili trošak veći od 5.600 evra.

Pošto je pre mesec dana imenovan na tu dužnost, Crnkić je najavio odlučne mere da bi se prekinulo s nezakonitim postupcima lekara i sprečilo dalje gomilanje gubitaka zbog čega zdravstvenom sistemu kantona preti kolaps.

Nagomilani gubici, prema Crnkićevim rečima, doveli su u pitanje i isplatu zarada lekarima i drugom medicinskom osoblju, a kao jedan od uzroka navedeno je upravo prekomerno propisivanje subvencionisanih lekova.

Gubici Zavoda tako su u 2013. premašili iznos od sedam miliona evra, objavili su lokalni mediji.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s