Mesec dana od protesta, stanje u BiH nepromenjeno

 

 

Mesec dana od protesta u više gradova Federacije Bosne i Hercegovine, koje su se u jednom trenutku pretvorile i u rušilačke, četiri od 10 kantona (županija) ostale su bez izvršne vlasti, a da do danas nisu izabrane nove.

Tuzla

Pale su vlade u Sarajevu, Tuzli, Bihaću i Zenici, nove nisu izabrane i nema ni nagoveštaja da bi se to moglo dogoditi u dogledno vreme.

Štaviše, postoje realni izgledi da se sadašnji “status kvo” održi do oktobarskih izbora, jer kandidati za mandatare koje ističu pojedine stranke i grupe građana, okupljenih u plenumima, nemaju realnih izgleda da obezbede parlamentarnu većinu ni u jednom kantonu, odnosno županiji.

 

 

 

To praktično znači da bi i narednih meseci u ovim županijama radile tehničke vlade čiji bi se posao sveo gotovo isključivo na trošenje budžetskih sredstava.
Posledice takvog ponašanja su dalekosežne, a odgovornost je prvenstveno na strankama s najvećim brojem mandata u županijskim parlamentima – SDP-u i SDA.

Zastupnik Naše stranke u sarajevskom županijskom Parlamentu Predrag Kojović juče je dao prilično koncizan opis odnosa dve vodeće stranke prema situaciji u Sarajevu, ali i drugim županijama koje su trenutno bez vlada, piše zagrebački “Večernji list”, u izdanju za BiH.

– Misle da imaju situaciju pod kontrolom i da će se odlučiti za održavanje stand-baja sa jako lošim proračunom koji de facto traje do oktobra, a koji će Sarajevsku županiju dovesti u još goru situaciju za vlast koja će doći u oktobru – rekao je Kojović tokom jučerašnjeg zasedanja županijskog Parlamenta u Sarajevu, na kojem nijedna stranka nije izašla s predlogom novog mandatara.

Sarajevo

SDP Zlatka Lagumdžije i SDA Sulejmana Tihića, kako se navodi, prebacuju odgovornost jedan na drugoga, a slično je i u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj i Unsko-sanskoj županiji.

U prilog im idu i konfuzni i neartikulisani zahtevi tzv. plenuma i protesta pod čijim su pritiskom prošlog meseca vlade u ovim županijama i odstupile.

Činjenica je, piše list, da je socijalna i ekonomska situacija u spomenutim županijama toliko loša da niko ne želi nekoliko meseci pred izbore da preuzima odgovornost za upravljanje njima. Najlogičnije bi, dodaje se, bilo da to urade oni koji su se protekle tri godine smenjivali u vladavini, a to su SDP i SDA sa svojim političkim satelitima.

No, za razliku od vremena kada su se otimale za vlast u županijama, danas obe stranke beže od toga. Čak i da u nekim županijama, pod pritiskom protestanata, formalno bude potvrđen mandatar, mali su izgledi da se postigne konsenzus o imenovanju cele vlade.

Zbog toga se već sad sa prilično velikom dozom sigurnosti može tvrditi da će kraj ovog izbornog mandata četiri županije, u kojima živi najveći broj stanovnika FBiH, dočekati s praznim blagajnama i rekordnim brojem nezaposlenih.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s