Bošnjaci u Makedoniji: “Most” uspješno povezivanje umjetnika Makedonije i Turske

Bošnjačka kulutrna zajednica u Republici Makedoniji, Skoplju 19.02.2014 godine u prostorijama Kulturno informativnog centra organizovala je izložbu umjetnika iz dvije prijateljske zemlje, Republike Makedonije koja je bila domaćin manifestacije i prijateljske Republike Turske. Izložba je simbolično naslovljena “MOST” jer je njen primarni cilj spojiti umjetnike dviju zemalja, različne likovne stilove i pravce.

Važno za istaknuti je da ova izložba predstavlja retrospektivni pregled impulsa u minijaturnom slikarstvu gde zajedno participiraju slikari, kipari, grafičari i arhitekte iz dvije pomenute zemlje, te da će izložba biti otvorena u Velesu, Kavadarcima, Štipu, Kočani, Bitolju, Tetovu, Gostivaru i Kičevu, tako da će ljubitelji ove vrste umjetnosti moći uživati u umjetničkim djelima učesnikaizložbe međunarodnog karaktera.

Idejni tvorac izložbe je istaknuti umjetnik medjunarodnih razmjera, nedavno naznačeni akademik BANU-a, profesor doktor Fehim Husković, dekan fakulteta likovnih umjetnosti pri IUNP.

“Ovo je druga izložba po redu naslovljena “MOST”. Naslov govori dovoljno o motivu i cilju jedne ovakve izožbe koja spaja 26 makedonskih i 26 turskih likovnih umjetnika. Sve u to neke različite poruke i priče ukupno 52 umjetnika koje je trebalo povezati u cjelini, što predstavlja izazov, a sa druge strane i obavezu.

Dakle, poenta je kako povezati Makedoniju i Tursku u ovom umjetničkom segmentu. Svakako, najbolje možemo povezati preko likove scene, gdje likovna scnena može biti mjerilo, putokaz koji nam trasira put kako zbližiti mlade koji će na neki način produžiti naše ideje, koje kasnije treba pretvoriti u stvarnost”, izjavio je među ostalom akademik Husković u izjavi za Makedonski radio, program na bosanskom jeziku.

U ime organizatora izložbe BKZ-a Makedonije, kao i u svojstvu likovnog kritičara govorio je profesor d-r Džemil Bektović koji je ukazao na umjetničku težinu ove izložbe i najavio da je ovo prva aktivnost kojom BKZ Makedonije najavjulje da u skorijoj budućnosti slijedi niz kultuno-umjetničkih aktivnosti u njihovoj organizaciji.

“Najprije drago mi je da je ova manifestacija prevazišla naša očekivanja posjećenosti, što samo po sebi govori da smo uspjeli preko ovog “MOSTA” spojiti umjetnike, a i značajan broj publike koji se interesovao za djela autora.

Umjetnička težina izložbe u cjelini je izuzetno velika. Radi se totalno različnim motivima i ciljevima svih autora, koji se na sebi svojstven način izražavaju jezikom umjetnosti.

Važno za nas kao organizatore je da je ova manifestacija uspješna, a neslučajno njome smo otvorili ciklus manifestacija koje ćemo organizovati do kraja godine rekao je u izjavi za Makedonski radio, program na bosanskom jeziku, predsjednik BKZ-a Makedonije i profesionalni likovni kritičar Džemil Bektović.

Ideju organizatora podržalo je nekoliko nevladinih organizacija sa multikulturnim predznakom i samim time dali poseban značaj i težinu izložbi “MOST”.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s