STEJT DEPARTMENT: BIH TRANZIT ZA NARKOTIKE

BiH ne spada u red zemalja koje su značajni uzgajivači i proizvođači i uglavnom se smatra tranzitnom zemljom, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Kao tranzitna zemlja BiH je okarakterisana s obzirom na njen strateški položaj i činjenicu da se nalazi između centra za proizvodnju i preradu narkotika u jugoistočnoj Aziji i glavnog tržišta u zapadnoj Evropi, prenose banjalučke “Nezavisne novine”.

Kada se radi o agencijama za sprovođenje zakona, u izveštaju se navodi da su ti kapaciteti relativno ograničeni, posebno kada je reč o državnom nivou. Istaknuto je da je, uprkos tome, bilo nekoliko značajnih zaplena narkotika.

Zaključno sa oktobrom 2013. godine u BiH je oduzeto šest kilograma heroina, 351 gram kokaina, 199 kilograma marihuane, pet kilograma hašiša, 932 stabljike konoplje, 1.525 semenki kanabisa, 353 tablete ekstazija, 16 kilograma stimulansa na bazi amfetamina i 157 medicinskih narkotika.

Policija Republike Srpske prijavila je povećanje broja uhapšenih i zaplenjenih narkotika od čak 33 odsto, uz znatan porast konfiskacije hašiša, kao i stabljika kanabisa.

Zvaničnici Srpske tvrde da su tokom 2013. godine sproveli značajne napore da se identifikuju nove mreže proizvođača i distributera narkotika.

Istaknuto je da je uprkos pozitivnim koracima u BiH bilo svega nekoliko hapšenja onih koji se nalaze na čelu organizacija za šverc narkotika, a među lokalnim nevladinim organizacijama postoji percepcija da je razlog tome njihova finansijska nadmoć i političke veze.

Iz Stejt departmenta su naglasili da agencije na državnom nivou, posebno Granična policija BiH, carina i SIPA, imaju problema sa finansiranjem i osobljem.

“Bez obzira na poteškoće, oni i dalje blisko sarađuju sa SAD na razvoju svojih kapaciteta, kada je reč o strateškom planiranju. BiH aktivno sarađuje i sa Evropskom unijom, posebno u nastojanjima stvaranja Odeljenja za narkotike”, piše u izveštaju.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s