Protesti nezadovoljnih u Federaciji BiH ušli u 26 dan

Stotinak građana Sarajeva i danas, skoro mesec dana od početka protesta u više gradova Federacije, okupilo se ispred zgrade Predsedništva BiH, kako bi kao i svih prethodnih dana iskazali nezadovljstvo aktuelnom vlašću i stanjem u državi.

Demonstranti nose transparente i pištaljkama iskazuju svoje nezadovoljstvo, uz ukazivanje da se plenumi građana moraju vratiti na ona pitanja koja su ljude naterala da izađu na ulice.

Ispred Predsedništva je policijsko obezbeđenje, a saobraćaj je blokiran.

Demonstranti su za danas pripremili performans koji simbolizuje sahranu bosanskohercegovačkih lidera. Oni su, naime, doneli vence i bukete cveća i upriličili pogreb uz povike:”Hoćemo im halaliti (oprostiti)?” i odgovore: “Nećemo!”

Po starom bosanskom običaju kad se neko sahranjuje onda se spominju njegova dobra dela. Svi prisutni su zamoljeni da se pokušaju prisetiti je li vlast za njih ikada uradila nešto dobro. Rekli su da nisu i da “ni Bog neće halaliti”, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

Na improvizovanom stećku su ispisana imena nekih BiH političara na koji demonstranti stavljaju cveće i čitaju govore koji su karakteristični za sahrane.

Jedan invalid koji na proteste dolazi sa štakom, kaže da je Rom i da u 21. veku živi bez krova nad glavom, a da njegova deca, iako školovana, nemaju posao.
On je penzioner sa najnižom penzijom.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s