“Vašington privržen multietničkoj BiH”

SAD su privržene BiH kao multietničkoj zemlji sastavljenoj od dva entiteta i distrikta Brčko, izjavio je otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nikolas Hil i odbacio tvrdnje da se SAD nastoje da se reše Republike Srpske.

Gostujući kao uvodničar na današnjoj sesiji “Kruga 99” u Sarajevu, Hil je rekao da niko u Ambasadi SAD ne vidi ukidanje entiteta ili kantona kao mogući način da BiH ide napred.

“Mi smo praktični ljudi i interesuje nas da u ovoj zemlji napravimo institucije koje će se ponašati prema zahtevima i potrebama građana. Dok ima sugestija koje bi doprinele tome, mi ćemo ih saslušati i podržati”, istakao je Hil.

Hil je rekao da je ubeđen da fotografije i mape sa novoucrtanim granicama BiH, koje su se pojavile, nisu prve, niti poslednje te vrste koje će se moći videti. Podsetivši da je Ambasada SAD imala plan aktivnosti ustavne reforme koja se ticala Federacije BiH, Hil je rekao da se u tom konkretnom dokumentu ne pominje predlog da se ukidaju kantoni.

On je istakao da je za SAD od suštinske važnosti da BiH krene evroatlantskim integracijama, ne samo da bi postala član, već i da prođe put reformi. “Taj put za nas je jako važan. Vrlo je bitno biti član nekog kluba, međutim, mi smatramo da ovaj proces znači da BiH mora mora preduzeti neophodne reforme da bi ušla u 21. vek”, naveo je Hil.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s