Šta kažu u Stejt Departmentu o projektu „Dejton 2″?!

 Direktor kabineta Stejt Departmenta za Jugoistočnu Evropu, Džonatan Mur, u potpunosti je odbacio ideju o projektu „Dejton 2″ i rekao da niko ne može nametnuti novi Ustav u BiH, piše portal Radiosarajevo.ba.

dayton2 bljesakinfo 450x303 PRENOSIMO: Šta kažu u Stejt Departmentu o projektu Dejton 2?!

„Mi ne možemo niti želimo nametati novi mirovni sporazum, neće biti Dejtona 2, jer su uslovi potpuno drugačiji u odnosu na 1995. Ponavljam, može biti amandmana na Ustav BiH, ali to zahtijeva odluku Parlamenta. Mi možemo predložiti, pomoći i dati ideje, ali niti mi niti Visoki predstavnik, ne možemo nametnuti novi Ustav.“, stoji u novom tekstu o projektu „Dejton 2″.

Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka, u izjavi za ovaj portal je ocenio kako su predložena mapa i način podele racionalni. Međutim, dodao je da živimo u zemlji u kojoj je racionalno marginalizovano i odbačeno kao nemoguće.

„Bez obzira koliko god racionalni elementi išli u prilog takvoj jednoj opciji, bojim se da tu, kada je u pitanju moć i vlast, racionalni argumenti igraju marginalnu ulogu. Još uvijek su odnosi takvi da se zasnivaju na etnonacionalističkom svjetonazaru dominantnih, a bojim se da ni kod predstavnika međunarodne zajednice, koji bi eventualno u takvom jednom slučaju mogli imati značajnu ulogu, ne preovladava opredjeljenje da je ovakva iracionalna zemlja koja se temelji na antisemitizmu, šovinizmu i diskriminaciji nešto neprihvatljivo. Sve dok je njima prihvatljivo da u susjedstvu imaju jednu zemlju u kojoj se otvoreno gaze individualna prava i prava Jevreja i Roma, dotle će te te iracionalne snage preovladavati i ovakva rješenja će biti pusta utopija.“ – kaže Mujkić.

Portal Radio Sarajeva je objavio niz mišljenja različito profilisanih eksperata na temu koliko je realno da ova ideja zaživi u stvarnosti, te zaključuju da su o projektu Dejton 2 prošlog leta vrlo otvoreno govorila i dva potpredsednika Republike Srpske, Adil Osmanović i Emil Vlajki, kao i da je većinsko mišljenje da ovaj projekat nikako ne bi bilo moguće realizovati.

Advertisements
  1. #1 od Gazija, 2. Marta 2014. - 16:38

    Reblogged this on Bošnjaci.

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s