Štrpci: Od nerasvetljenog zločina prošla 21 godina

U Prijepolju je danas, na dve komemoracije, obeležena 21 godišnjica otmice i likvidacije putnika iz voza u stanici Štrpci, uz zahtev da se konačno rasvetli taj zločin nad Bošnjacima.

voz

U Domu kulture Islamska zajednica u Srbiji godišnjicu ubistva 19 putnika, obeležila je komemorativnom akademijom “Štrpci bez mezara”, a lokalna samouprava skupom kod spomenika devetorici građana otetih u Štrpcima.

I ove godine učesnici komemorativne akademije prošli su u mimohodu glavnom prijepoljskom ulicom izražavajući protest zbog sporosti države u rasvetljavanju zločina u Štrpcima.

Na skupu u Domu kulture govorili su glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić koji je izrazio nezadovoljstvo što ni posle više od dve decenije, porodice nisu dobile nikakvu satisfakciju.

Zukorlić je na skupu, na kojem su govorili i lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, i predsednik Bošnjačkog nacionalog veća, Samir Tandir, ocenio da zaboraviti zločine kakvi su Štrpci i Sjeverin znači amnestirati zločince i poručiti im da mogu slobodno da se pripremaju za nova zlodela.

“Ponosim se bošnjačkim narodom što, posle svih zločina genocidnih razmera, nije podlegao iskušenju i nije na mržnju odgovorio mržnjom. Gorak je osećaj da je morala proći 21 godina od zločina, a da još nemamo niti jasnu osudu sa vrha vlasti ove države, niti jasnu sudsku presudu, niti minimalnu statisfakciju za porodice. To udvostručava težinu samoga zločina”, rekao je Zukorlić.

Lider LDP izrazio je žaljenje što nije ništa učinio ili “nije bio kadar da učini onda kada je bio jednako dužan i odgovoran”.

“Nema srećne zemlje ako joj je u temelju tako velika nesreća kao što je ta koja nas je danas okupila”, rekao je Čedomir Jovanović.

“Želim sa vama da se na ovu godišnjicu dogovorim, sa Srbima i sa Bošnjacima, sa muftijom i vladikom – ako ima nekog vladike koji razume ono što pričamo, i da to bude najčvršha reč: Naša deca će živeti u zemlji koja će poštovati red, u zemlji u kojoj će vladati mir”, poručio je Jovanović.

Istovremeno je kod spomenika podignutog pre nekoliko godina u znak sećanja na devet ghrađana opštine Prijepolje otetih i ubijenih u Štrpcima, lokalna samouprava organizovala komemoraciju.

Predsednik Opštine Prijepolje Emir Hašimbegović rekao je da opština Prijepolje ponovo traži da pravosuđe organi bez odlaganja procesuira počinioce, saučesnike, nalogodavce i sve koji su činjenjem ili nečinjenjem doprineli da se u Štrpcima izvrši zločin.

Tražimo, naveo je on, i da Republika Srbija nađe posmrtne ostatke ubijenih putnika i da tako omogući njihovim porodicama da ih sahrane.

“Tražimo takođe da se izmenama odgovarajućih propisa omogući žrtvama tog zločina dobijanje statusa civilnih žrtava rata. Bila bi to elementarna odgovornost i solidarnost prema žrvama i njihovim porodicama”, rekao je Hašimbegović.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s