Mahmud Bušatlija postao Stanko Crnojević

Konsultant za strana ulaganja, vratio se pravoslavlju 500 godina pošto su se njegovi preci poturčili. I postao Stanko Crnojević.

Promenio je veru u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, na Ćipuru, na grobu pretka Ivana Crnojevića

Konsultant za strana ulaganja promenio je i veru i ime 15. februara 2014. Dobio je ime Stanko Crnojević.

– Nije bilo nikakvog posebnog rituala u kojem se odričem islama. Samo sam prošao kroz ritual krštenja kroz koji prolaze i ostali – kaže Mahmud Bušatlija.

Ime je promenio samo u crkvenim knjigama, dok je u dokumentima ostao Mahmud Bušatlija. Krštenje je, kako kaže, bilo njegova lična želja, jer je hteo da se vrati korenima.

Potomak Skender-begaMahmud Bušatlija je potomak Stanka – Skender-bega Crnojevića i Mahmud-paše Bušatlije, koji su se prvi iz te loze poturčili. Stankov otac Ivan Crnojević bio je pravoslavne vere i vladao je Zetom 1490. godine.

– Deda mi je jednom prilikom rekao: “Znaš li da je krsna slava naše porodice Sveti Nikola? To je slava naših predaka Crnojevića. Znam da te to sada mnogo ne zanima, ali nekad ćeš se možda setiti.” A ja sam tada bio mladi komunista, i nije me se to mnogo doticalo – priča Bušatlija.

Deda je, kako se pokazalo, bio u pravu. Bušatlija je veru promenio tek nedavno, ali se u njihovom domu poslednjih godina skromno obeležavao Sveti Nikola pre svega zbog dece.

– Obe ćerke su nam krštene u pravoslavnoj crkvi, a supruga Dubravka je takođe pravoslavne vere. Od ove godine ćemo i zvanično slaviti Svetog Nikolu – navodi on.

Dodaje da Ramazan nikada nije slavio, a u kući Bušatlija se svinjetina ne izbegava. I deda je jeo svinjetinu, priznaje on.

– Posle Drugog svetskog rata smo dobijali hranu kao pomoć od Amerikanaca. Deda se “ubio” od šunke, a kad su mu rekli da je to svinjetina, odgovorio je: “Nisam znao, mislio sam da je teletina. To je onda na njihovu dušu” .

Na pitanje  zašto je lutao između – komunizma, islama i pravoslavlja, Bušatlija kaže da dileme zapravo i nema.

– Nikada se nisam osećao kao musliman, mi Bušatlije smo uvek bili Srbi s muslimanskom podlogom. Marksista jesam bio, ali to nije nepomirljivo sa verom. To sam rekao i mitropolitu Amfilohiju i beogradskom nadbiskupu Hočevaru. Oni se slažu – kaže Bušatlija i navodi da su i posle rata mnogi deklarisani komunisti slavili slavu.

Advertisements
  1. #1 od enver, 8. Marta 2014. - 12:39

    I tvoja djeca kao i ti bit če bez identiteta jer ih ti učiš da budu .A i neka vala idi nek te voda nosi.Svi koi misle kao ti treba otič tamo gdje misle da pripadaju.Kad tamo dođeš (a nikad doči nečeš ,jer češ uvjek za njih biti balija) vidjet češ da si crna ovca koja nikad pobjelit neče.

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s