SABORSKA RASPRAVA O TREĆEM ENTITETU U BIH

Višednevni protesti u više gradova Federacije BiH i Sarajevu otvorili su raspravu o trećem, hrvatskom etitetu u Saboru

Više opozicionih zastupnika je prvi put, otakako postoji Hrvatski sabor, otvoreno podržalu ideju o stvaranju hrvatskog entiteta u BiH, piše zagrebački “Večernji list”, u izdanju za BiH.

To je, kako navodi, bilo pitanje vremena s obzirom na to da su “Hrvati u podređenom položaju” u Federaciji BiH.

Na tu raspravu reagovao je zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Nedžad Hodžić optuživši nekoliko strnaaka za “crtanje granica” i za mešanje u stvari druge države, ali je ostao u manjini.

“Treći entitet je crtanje granica, a kada su se crtale granice u BiH pre dvadesetak i više godina, to nije donelo nikakvo dobro ni njenim narodima ni njenim građanima”, rekao je Hodžić.

Na primedbu da je Sabor izašao iz okvira demokratske rasprave, intervenisao je predsednik Sabora Josip Leko koji je rekao da to nije tačno i da rasprava i traženje rešenja za ravnopravnost u BiH, nije nikakvo uplitanje nego iznošenje političkog stava.

“To čak nije iznošenje političkog stava institucija kao što je hrvatski sabor, nego je to stav pojedinih zastupnika i pojedinih klubova i sve dok je u okviru demokratskih pravila u hrvatskom saboru, niko im ne može oduzeti reč i sprečiti da iznose svoje političke stavove”, kazao je Leko.

Raspravu o položaju Hrvata u BiH u petak je započeo poslanik HDSSB Boro Grubišić istakavši da ulazak Hrvatske u članstvo EU omogućava njeno aktivno učešće u rešavanje pitanja položaja hrvatskog naroda u BiH i založio se za osnivanje hrvatskog entiteta u BiH.

“Sa tri entiteta imamo puno manju administraciju i jeftiniju državu, koju će sva tri naroda osećati kao svoju i to ne treba stidljivo govoriti”, rekao je Grubišić.

On je čestitao premijeru Zoranu Milanoviću koji je dan nakon rušilačkih demonstracija u Federaciji BiH, obišao Mostar jer, smatra Grubišić, premijer time pokazao i dokazao da je Hrvatska zainteresovanje za rešavanje stanja u BiH.

Sada, dodao je, “tiho, ali vrlo jasno” treba uključiti hrvatski stav i u vezi stanja u BiH.

Ideju da Hrvatska podstakne razgovor o trećem entitetu podržao je laburista Branko Vukušić koji smatra da ne samo da treba razmišljati o trećem entitetu u BiH, nego ozbiljno treba nametnuti razgovor na tu temu.

Vukušić je rekao da je to stav i potpredsednice vlade i ministarke evropskih integracija Vesne Pusić koja je, kako je rekao, pre godinu i nešto dana prva iz aktuelne vlasti progovorila o trećem entitetu u BiH.

Frano Matušić (HDZ) tvrdi da se Hrvati u BiH u praksi ne osećaju kao konstitutivan narod, te da Hrvatska proces stabilizacije i pridruživanja BiH u EU treba iskoristiti za izjednačavanje njihovog statusa sa drugim konstitutivnim narodima, kao i njihov povratak na područje Republike Srpske.

Inače, Pusićeva je nakon rušilačkih demonstracija u više gradova Federacije BiH, 7. februara izjavila da će Hrvatska EU sugerisati da specifični problemi BiH ne bude uslov za pokretanje bilo kakvog evropskog procesa, nego da se ugrade u sam predpristupni i ppristupni proces.

Profesor i nekadašnji poslanik u hrvatskom Saboru Šemso Tanković nije iznenađen ovakvom raspravom u Saboru.

On je za BiH agenciju Patria rekao da je tu reč o “proveravanju pulsa u kojoj meri se može ići daleko sa tom idejom”.

Iako je, kako kaže, uvek bio za jedinstvenu BiH, Tanković smatra da ovakim ustrojstvom BiH ne može sama da funkconiše.

Advertisements
  1. #1 od Gazija, 25. Februara 2014. - 19:05

    Reblogged this on Gazijanet.ba.

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s