Za jedinstvenu Islamsku zajednicu

Za jedinstvenu Islamsku zajednicu

Inicijativa za pomirenje u Islamskoj zajednici (IZ), koju su činili nezadovoljni uposlenici obe IZ – Srbije i u Srbiji, postala je udruženje „Inicijativa, selam“ (mir). Na čelu desetočlanog odbora je magistar islamskih nauka Pajazit Nicević, dugogodišnji imam u Subotici.

– Ovo je bio jedini način da uokvirimo naše okupljanje i delovanje, da imamo krovnu konstrukciju a da nije treća IZ, kako nas optužuju obe strane – kažu u ovom novoregistrovanom udruženju. Kao inicijativa za pomirenje posvađanih strana i stvaranje jedinstvene IZ počeli su da deluju pre nešto više od godinu dana, kada su ponovo intenzivirani razgovori o rešavanju ovog problema. Oni za višemesečno odlaganje pomirenja prozivaju IZ BiH i njenog vrhovnog poglavara reis-ul-ulemu Huseina Kavazovića, „koji se pravda zauzetošću oko donošenja novog Ustava IZ, a ovako kako rade nemoguća je jedinstvena IZ, oni hoće svoju IZ kao ispostavu u Srbiji i zanemaruju činjenicu da je 50 odsto muslimana na drugoj strani. Nećemo prestati sa delovanjem da dođe do pomirenja“.

Dolazak reisa Kavazovića na inauguraciju Mevluda Dudića za predsednika mešihata i glavnog muftiju IZ u Srbiji, vide kao slanje poruke na čijoj je strani vrhovni poglavar IZ BiH. Ističu svoje nezadovoljstvo „Kavazovićevim dvostrukim standardima i nespremnošću da komunicira sa svima koji su zainteresovani da se problem jedinstva IZ reši“.

Predstavnici ove inicijative jednom su se, prošle godine, u Sarajevu sreli s Razimom Čolićem, šefom kabineta reisa Kavazovića, ali nije postignut konsenzus oko koncepta jedinstvene IZ, posebno su se zagovaranjima u Sarajevu usprotivili kadrovi iz Rijaseta IZ Srbije.

Inicijativa selam zagovara islamsku zajednicu na teritoriji cele Srbije i da bude zajednica svih muslimana koji žive u ovoj državi, specijalne veze sa Ankarom i Sarajevom i da sadašnji vrhovni poglavari ne mogu da budu birani ni na kakve funkcije. U ovom udruženju tvrde da su odnosi sa Dijanetom Turske izuzetno dobri i da Turska i dalje podržava pomirenje.

  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s