Nastavlja se drama porodice Hazirović

Lidija i Almin optužuju lekare za gubitak bebe i ugrožavanje Lidijinog života. Direktor bolnice Mirsad Đerlek traži vanredni stručni nadzor. Ginekolozima krivi novinari

Lidija i Almin Hazirović

Bračni par Lidija i Almin Hazirović, umesto da se raduju prinovi, rođenju drugog deteta, 8. decembra, prošle godine, preživeli su pravu dramu. Lidija je izgubila bebu, a umalo i život.

Njih dvoje su novinarima u Novom Pazaru opisali šta im se događalo na Ginekološko-akušerskom odeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru, gde je Lidija došla sa jakim bolovima u stomaku. Tada je, kaže, još uvek osećala pomeranje bebe u stomaku.

Po njenim rečima, dok se presavijala od bolova, dežurna doktorka Ajša Hajrović joj je rekla da još nije vreme za porođaj i posumnjala da se radi o urinarnoj infekciji i bolovima od bubrega, pa su joj davali lekove protiv bolova i čak tražili da joj suprug donese od kuće uvin čaj. Drugi ginekolog Muamer Škrijelj u popodnevnoj smeni pokušavao je, pričaju Hazirovići, da ultrazvučnim aparatom ustanovi o čemu se radi, konstatujući prvo da bebu uopšte ne vidi, pitajući Lidiju je li ona uopšte trudna. Kada je tek u nekom pokušaju „otkrio bebu“, konstatovao je da ne čuje rad srca bebe. Za sve to vreme Lidija trpi nesnosne bolove. Na kraju, tek negde pred ponoć, Lidiju upućuju u Kragujevac. Sa njom kreće suprug Almin i medicinska sestra. I sam put je, po kazivanju Hazirovića, „pravi horor“. Lidija se onesvešćivala u neudobnom vozilu, a sestra nije imala ni flaster da učvrsti iglu za infuziju.

U Kliničkom centru u Kragujevcu lekari su ustanovili da je Lidiji pukla materica, pa se beživotni plod nalazi ispod želuca i rebara. Lidija je hitno operisana, ali više neće moći rađa, pošto su joj uklonjeni reproduktivni organi.

Supružnici Lidija i Almin Hazirović podneli su krivične prijave protiv dvoje lekara Opšte bolnice u Novom Pazaru, jer ih smatraju odgovornim za gubitak bebe i ugrožavanje Lidijinog života.

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek kaže da je još 9. decembra, pošto je na kolegijumu obavešten da su za vreme vikenda dve trudnice izgubile bebe, zatražio od načelnika odeljenja izveštaj o tim slučajevima, što na neki način znači pokretanje disciplinskog postupka. – Nisam kompetentan da kažem da li su u konkretnom slučaju preduzete sve neophodne mere kako bi se sačuvalo zdravlje bebe i majke (Đerlek je neurolog), ali sam dužan da do takve istine dođem i preduzmem odgovarajuće mere ako je bilo propusta – kazao je direktor bolnice.

Zdravstvena inspekcija je već bila u Novom Pazaru i „obradila slučaj“ i čeka se njen izveštaj. Načelnica Zdravstvene inspekcije Jelica Radulović najavila je na RTS-u da će ta istraga biti završena za dva dana i da će nakon toga odlučiti da li će ministarki zdravlja Slavici Đukić Dejanović predložiti da se organizuje spoljna provera ovog slučaja.

Direktor bolnice kaže da je naložena i vanredna unutrašnja kontrola čitavog slučaja.– Ali, taj izveštaj može da bude i subjektivan, to rade ljudi koji su ovde zaposleni, reč je o kolegama, pa ću zatražiti vanredni stručni nadzor. Tražiću da tri eminentna profesora ginekologije ustanove je li bilo grešaka u ovom slučaju – kaže Đerlek. – Ako bude nepravilnosti, iskoristiću sve dozvoljene mere kako bi se zaštitili pacijenti – kazao je on.

Ovaj slučaj bio je povod da se na skupu, najavljenom kao konferencija za novinare, u holu okupe skoro svi zaposleni na ginekološkom odeljenju – pedesetak lekara, sestara, čistačica… Načelnik odeljenja Nedžad Numanović, dvoje lekara koji su pregledali Lidiju Hazirović, Ajša Hajrović i Muamer Škrijelj, zatim predstavnici Srpskog lekarskog društva, Lekarske komore i sindikata zdravstvenih radnika – svi odreda su hvalili lekare i održali lekciju novinarima. Optužili su poslenike „sedme sile“ za hajku na lekare, linč, neprofesionalizam, plasiranje dezinformacija… Čula se i poneka psovka.

Skup na ginekološkom odeljenju

Novinarska udruženja su najoštrije osudila ovakvo ponašanje osoblja Ginekološkog odeljenja prema novinarima i pozvala Lekarsku komoru da javno osudi neprimeran postupak medicinskih radnika.

O konkretnom slučaju su rekli samo da je Lidija Hazirović imala visokorizičnu trudnoću i da su preduzete sve potrebne mere. Na toj konferenciji koja se pretvorila u miting podrške prozvanim lekarima, novinari „neznalice“ nisu mogli ništa da pitaju. A hteli su, između ostalog, da pitaju kako se na Fejsbuku našla fotografija na kojoj pored stola na kome se jedna pacijentkinja porađala carskim rezom doktorka pozira sa skinutom maskom. – Zgranut sam, nemam komentar – rekao je direktor Đerlek kada mu je pokazana „sporna“ fotografija.

Lidija i Almin Hazirović čekaju ishod najavljene istrage sa nadom da će doprineti da se sačuva nečija beba i spasi nečiji život.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s