EU ĆE NASTAVITI DA POMAŽE BIH

Evropska unija neće prestati da brine o BiH, uprkos neuspehu pregovora o sprovođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci

Tri inicijative koje se trenutno razmatraju u Evropskoj komisiji bi konačnu formu mogle da dobiju nakon sastanka koji će u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) biti održana u ponedeljak u Londonu, prenose mediji u BiH.

Prva inicijativa, koja će biti predstavljena u Londonu, je ekonomska, druga se tiče projekata EU, a treća se odnosi na proširenje strukturalnog dijaloga u oblasti pravosuđa.

Prema informacijama iz Delegacije EU u BiH, u Londonu će se u ponedeljak razgovarati o prvoj inicijativi koja znači da će Evropska unija nastaviti da pomaže BiH da spremi nacionalni program ekonomskih reformi kako bi odgovorila na nefunkcionalno tržište rada, bolje koordinisala ekonomsku i fiskalnu politiku i stvorila bolje uslove za poslovanje.

Druga inicijativa Evropske komisije odnosi se na formiranje zajedničke radne grupe Evropske unije i BiH koja bi ubrzala primenu projekata koje EU finansira u Bosni i Hercegovini.

Njome bi se brže i vidljivije rešavali ekonomski i socijalni problemi u BiH dok se treća odnosi na proširenje već postojećeg strukturnog dijaloga u oblasti pravosuđa. Ovoga puta, kako je za Dojče vele najavio portparol komesara za proširenje Peter Stano, fokus bi bio na borbi protiv korupcije.

Predstavnici Federacije BiH i Republike Srpske ocenjuju da su to pozitivni signali Evropske unije koje BiH treba da iskoristi.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS i član skupštinskog Obora za evropske integracije i regionalnu saradnju, kaže da je sam dijalog o reformi pravosuđa veliki uspeh u smislu otvaranja pregovora o nekim pitanjima, iako formalno-pravno BiH nije otvorila pregovore.

“Mnogo je oblasti u vezi s kojima u BiH nema problema, kao što su ekologija, bezbjednost hrane itd., a o kojem se može razgovarati i prije nego što se formalno-pravno otvore pregovori”, rekao je Mazalica za banjalučke “Nezavisne novine”.

O svemu ovome File je već razgovarao sa predstavnicima državnog vrha BiH tokom protekle posete Sarajevu, nakon što je saopštio da su pregovori o presudi Evropskog suda u slučaju Sejdić Finci, koja pripadnicima manjinskih naroda u BiH treba da omogući da se na izborima kandiduju za najviše državne funkcije, propali i da je pitanje njenog sprovođenja vraćeno u institucije BiH.

File je neuspeh tih pregovora pripisao poltiičkim liderima BiH, ali je upozorio da je bez sprovođenja sporne presude iz 2009. godine, BiH ne može da napreduje na svom evropskom putu jer i dalje neće moći da podnese verodostojan zahtev za članstvo u EU, niti da počne da primenjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisala u leto 2008. godine.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s