Dudić na čelu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji

Muftija Mevlud Dudić postavljen je za predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji gde je zamenio muftiju sandžačkog Muamera Zukorlića.

U Novom Pazaru inaugurisan je predsednik mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić, koji je na toj funkciji nasledio Muamera Zukorlića.

Mesihat.jpg

Muraselu – dekret, pismeno ovlaštenje koje se daje muftijama za obavljanje muftijskih dužnosti, Dudiću je u Hajrudin džamiji uručio reis ul ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

“Srećni smo što je Dudić došao na čelo IZ u Srbiji nakon uspešnog vođstva Muamera Zukorlića. Nadamo se da je ovo nova etapa. Od prvog čoveka ne zavisi sve, ali kreiranje određenih procesa zavisi od prvog čoveka. Nadamo se da će IZ u Srbiji i muslimani u Srbiji ovim dobiti mnogo”, rekao je Kavazović sinoć posle inauguracije.

Stvorena je prilika da sve podele koje postoje ostavimo iza sebe i nadam se da će, uz snažno vođstvo i svih u IZ, muslimani u Srbiji doći do tako potrebnog jedinstva, rekao je Kavazović, pozivajući Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića da doprinesu tome.

“Njihova odgovornost je velika, ali ne i presudna, o tome će odlučiti muslimani. Uzdam se u muslimane, u njihovu svest da ćemo ujediniti našu zajednicu na prostoru Srbije”, rekao je Kavazović.

Po Statutu IZ u Srbiji predsednik mešihata je i glavni muftija, dok će dosadašnji predsednik Muamer Zukorlić ubuduće obavljati funkciju sandžačkog muftije.

Dudić je do imenovanja obavljao funkciju rektora Internacionalnog univerziteta, čiji je osnivač muftija Zukorlić, a na mesto predsednika mešihata IZ u Srbiji izabran je 4. januara.

U Srbiji deluju dve islamske zajednice – Islamska zajednica Srbije kojom rukovodi reis ul ulema Adem Zilkić i Islamska zajednica u Srbiji.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s