Bošnjaci u više kolona

Više od stotinu ljudi iz Raške oblasti nalazi se u trci za poslanička mesta u Skupštini Srbije. Osim manjinskih lista SDA i BDZ, najbliža parlamentu je Aida Ćorović, deveta u „stroju“ DS

Više od stotinu Sandžaklija, mahom Bošnjaka, boriće se za ulazak u Skupštinu Srbije u raznim koalicijama ili samostalno, na listama stranaka koje su, poput Ugljaninove SDA i BDZ Emira Elfića, orijentisane samo na glasačko telo iz ovog dela Srbije.

Kako će biti raspoređeni bošnjački glasovi, kojih je, po nekim procenama, u Srbiji oko 100.000 teško je predvideti, ali je već sada jasno da će borba za svakog čoveka biti žestoka, jer je i konkurencija najveća do sada.

– Očekujem više nego ubedljivu pobedu u Novom Pazaru i čitavom Sandžaku, a i jedan glas ispod 50 odsto smatraću velikim neuspehom – poručio je lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić, koji nastupa u koaliciji sa Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom.

Najbolje plasirani kandidat SDPS na ovoj listi je dr Muamer Bačevac, a gotovo siguran „prolaz“ obezbedio je i Mujo Muković iz Tutina, koji je – sa svojom Bošnjačkom demokratskom strankom (BDS) – odranije u koaliciji sa naprednjacima.

SRBINA listama je i mnogo Srba, najviše iz Nove Varoši, Priboja i Prijepolja. Iz takozvanog novopazarskog Sandžaka ili Raške oblasti, najveće šanse za „prolaz“ ima Nikola Jolović, predsednik novopazarskih naprednjaka, koji je 109. na listi koalicije, a na listi SNS dobro se kotiraju i Milanka Jeftović Vukojčić, odnosno Dragoljub Zindović.

– Nadam se najboljem rezultatu do sada i očekujem da će za nas glasati ubedljiva većina Bošnjaka, pa ćemo osvojiti pet ili šest poslaničkih mesta i formirati poslanički klub u Skupštini Srbije – ističe Sulejman Ugljanin, lider Stranke demokratske akcije, koja sama izlazi na izbore i koristiće pogodnosti „prirodnog praga“, odnosno manjeg cenzusa za liste nacionalnih manjina.

Nešto skromnija očekivanja – dva do tri mesta u parlamentu – ima i Emir Elfić, predsednik Bošnjačke demokratske zajednice koja će, takođe, imati pogodnost kao lista manjina. Ali, izgledne šanse da dobije bar dva poslanička mesta ima i Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS), iza koje stoji muftija Muamer Zukorlić, sada u koaliciji sa Čedomirom Jovanovićem. Ako pređu cenzus, muftijini bliski saradnici Sead Šaćirović i Samir Tandir biće poslanici…

Na iznenađenje mnogih, na devetom mestu liste Demokratske stranke, sa gotovo zagarantovanim poslaničkim mandatom, našla se i Aida Ćorović, doskorašnja predsednica NVO „Urban in“ i jedan od simbola nevladinog sektora u Sandžaku, pa i u Srbiji.

– Ostajem nestranačka ličnost, Đilas mi je dao odrešene ruke i imaću svoj stav, a iz Skupštine Srbije boriću se za ideje za koje sam se i do sada zalagala. Verujem da bez jake Demokratske stranke, u opoziciji ili na vlasti, nema ni jake Srbije – ističe Aida Ćorović.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s