Inspekcija istražuje smrt bebe u Novom Pazaru

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja naložila je direktoru Zdravstvenog centra u Novom Pazaru da sprovede unutrašnji nadzor nad stručnim radom, kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta lekara koje je jedna pacijentkinja optužila za smrt svoje bebe, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

“Inspekcija je bila u Zdravstvenom centru u Novom Pazaru, rezultati tog unutrašnjeg nadzora biće poznati za koji dan”, navode u ministarstvu i dodaju da je inspekcija bila i u Kliničkom centru u Kragujevcu, gde je pacijentkinja operisana i da će najverovatnije biti urađen i spoljni stručni nadzor.

Ilustracija (sxc.hu)

Supružnici Lidija i Almin Hazirović iz Novog Pazara podneli su krivične prijave protiv dvoje lekara tamošnje Opšte bolnice koje smatraju odgovornim za smrt svoje bebe u decembru prošle godine i ugrožavanje života Lidije Hazirović.

Lidija Hazirović rekla je Tanjugu da lekari u Novom Pazaru 8. decembra prošle godine nekoliko sati nisu mogli da utvrde uzrok bola u donjem delu stomaka, s obzirom da je bila u 26 nedelji trudnoće.

Nakon što doktorka Jasmina Hamidović, koja joj je privatno vodila trudnoću, nije bila u mogućnosti da je primi, Lidija je otišla u bolnicu gde ju je na ginekološkom odeljenju pregledala dežurni lekar Ajša Hajrović.

Iako su bolovi postajali sve jači, doktorka mi je nakon pregleda rekla da to nisu porođajni bolovi, “da nije ništa strašno”, da imam urinarnu infekciju i bolove u bubrezima, da bi trebalo da idem u Kragujevac i pozvala sam muža da kupi neophodne lekove, rekla je Hazirović.

Međutim, posle nekoliko sati provedenih u Službi hitne pomoći u Novom Pazaru i na Ginekološkom odeljenju, morala je da bude odvezena u Zdravstveni centar u Kragujevcu i operisana.

“Preživeli smo horor koji je na kraju rezultirao gubitkom bebe i uklanjanjem materice i jajnika moje supruge i borbom za njen život u Kliničkom centru u Kragujevcu i svakom daljom šansom za proširenjem naše porodice”, rekao je Almir Hazirović.

Napominjući da su svesni da njihovom pričom i podnošenjem krivične prijave ne dobijaju ništa, Hazirović je rekao da bi jedina satisfakcija bila da vinovnici, koji su učestvovali u ovome, budu sankcionisani čime će se sprečiti da se nekom drugom desi ono što se njima desilo.

On je istakao da “svi znaju šta se dešava u Zdravstvenom centru u Novom Pazaru”, ali da svi ćute i da nisu ni prvi, ni poslednji kojima se nešto slično dešava, da je “bilo i ranije krivičnih prijava, ali da su one ostajale u fiokama ili su se procesi odugovlačili da oštećeni odustanu na kraju”.

Direktor Zdravstvenog centra u Novom Pazaru Mirsad Đerlek rekao je Tanjugu da je nakon izveštaja načelnika odeljenja ginekologije o tome šta se dogodilo 8. decembra prošle godine, naložio da se podnese pismeni izveštaj šta se dešavalo tog vikenda, a nakon što su lekari dali izjave pokrenuo je disciplinski postupak da se utvrdi šta je istina.

“Obzirom da može doći do subjektivnih zaključaka, naložio sam unutrašnju kontrolu koja je obavezna i postoji u bolnici, ali sam zatražio i spoljnu stručnu kontrolu u kojoj će biti eminentni ginekolozi iz kliničkih centara Srbije”, rekao je Đerlek.

On je istakao da je njegova dužnost i zadatak da se dođe do prave istine, ma na čijoj ona strani bila, i obećao da će, ukoliko spoljna stručna kontrola ukaže da je bilo propusta u lečenju pacijentkinje, sigurno doći do sankcionisanja radnika koji su napravili propust.

“Naš cilj je da zaštitimo svakog pacijenta koji se leči u ovoj bolnici i trudimo se da im pružimo zdravstvenu zaštitu u najboljem obliku”, rekao je Đerlek, dodajući da će, kada struka bude dala svoj sud, preduzeti zakonom predviđene mere.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s