“Potreban minimum konsenzusa u BiH”

Član Evropskog parlamenta Hanes Svoboda izjavio je da u ovom trenutku potrebno da političari u BiH postignu minimum konsenzusa o budućnosti zemlje.

Zgrada Federalne vlade u BiH (Foto: Beta/AP, arhiva)

Uoči sutrašnjeg dolaska komesara za proširenje Štefana Filea u Sarajevo, Svoboda kaže da postoji veliki interes Evropske unije da se situacija u BiH pomakne sa mrtve tačke.

Svi žele, rekao je austrijski političar, da ovu situaciju sa demonstracijama iskoriste da uvere lidere da je neophodno postići minimum konsenzusa o budućnosti zemlje.

“BiH je potreban bazični dogovor, a ako političari sad nemaju volju da ga postignu, sumnjam da bi se to promenilo vanrednim izborima. Krajnje je vreme da se postigne dogovor o presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, i to je prioritet, a ne izbori”, rekao je Svoboda za novosnovanju novinsku agenciju u BiH Patria.

Upitan kako postići taj „minimum konsenzusa“ kada predsednik Republike Srpske i lider SNSD Milorad Dodik pri svakom pomenu pregovora traži otcijepljenje od BiH, Svoboda kaže da Dodika treba pitati kako to misli da ostvari.

“Dodika treba pitati šta on ustvari planira da uradi sa Republikom Srpskom. Zar misli da će Beograd žrtvovati zeleno svetlo koje je dobio od Brisela i Vašingtona zbog njega? Bio sam nedavno u Beogradu i siguran sam da za takav korak ne bi dobio podršku”, rekao je Svoboda zapitavši ko bi takvu Republike Srpsku priznao.

Možda neke udaljene zemlje, ali Dodik bi trebalo da se zapita i kakva je njegova budućnost sa takvom retorikom, naveo je on.

Svoboda misli da nisu tačne informacije da Evropska komisija, na zahtev Hrvatske kao članice EU, vrši pritisak na bošnjččke političare da prihvati treći entitet kao opciju za reformu Federacije BiH.

“Mislim da to nije tačno. Ali, to je pitanje za domaće vlasti. Nije do nas da namećemo nekakva rešenja zbog Hrvatske nego je do Bošnjaka i Hrvata da nađu svoje rešenje za Federaciju BiH da bi ona bila funkcionalna i korisnija za građane”, rekao je Svoboda, objavila je na svom portalu agencija Patrija.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s