U Sarajevu završen drugi plenum građana, u subotu treći

 

Demonstranti traže ukidanje “belog hleba”, odnosno isplatu plata i dugih naknada bivšim premijerima i ministrima po prestanku vršenja dužnosti.Građani zahtevaju reviziju plata u javnom sektoru i reviziju privatizacije

Protesti u Sarajevu: Ovog puta bez huligana

U sarajevskom Domu mladih večeras je završen drugi Plenum građana, na kojem su definisani zahtevi koji će biti upućeni Skupštini Kantona Sarajevo (KS), a za sutra su zakazani još jedan takav skup i demonstracije.

Više od hiljadu građana učestvovalo je na Plenumu u ime svih demonstranata koji već devet dana traže smenjivanje Federalne vlade. Građani zahtevaju i hitno uspostavljanje ekspertske Vlade Kantona Sarajevo, reviziju plata u javnom sektoru i reviziju privatizacije.

Zahtevaju i da se uspostavi nezavisna komisija eksperata za utvrđivanje činjenica o tome šta se dogodilo pre nedelju dana, 7. februara, kada su spaljene tri javne institucije u Sarajevu. Demonstranti traže ukidanje “belog hleba“, odnosno isplatu plata i dugih naknada bivšim premijerima i ministrima po prestanku vršenja dužnosti.

Po postojećem zakonu, članovi vlade bi posle ostavke, trebalo da primaju plate narednih godinu dana. Građani su zatražili i da svim zastupnicima i nosiocima javnih funkcija uKantonu Sarajevo zabrani učešće u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća.

Traži se i smanjenje voznog parka javnih institucija Kantona Sarajevo za 50 posto i svih rashoda za korištenje službenih vozila i za službena putovanja. Treći Plenumodržaće se u subotu u 17:30 u Domu mladih kako bi se utvrdili i drugi zahtevi građana Sarajeva.

Za sutra su ponovo zakazane i demonstracije, u 12 sati, ispred zgrade Predsedništva BiH. Plenumi građana i protesti najavljeni su i u više drugih gradova u Federaciji BiH.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s